728 x 90

ДАИ спря от движение 5 маршрутки

Пет маршрутки са спрени от движение при специализирана проверка, разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Акцията се проведе на територията на София, като инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” проверяваха и таксиметрови автомобили и автошколи.При проверката са констатирани технически неизправности, като липса на болтове на автомобилните колела, неизправност в механизма за

Пет маршрутки са спрени от движение при специализирана проверка, разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Акцията се проведе на територията на София, като инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” проверяваха и таксиметрови автомобили и автошколи.
При проверката са констатирани технически неизправности, като липса на болтове на автомобилните колела, неизправност в механизма за закрепване на страничната врата и отстраняване на седалки, без да има разрешение за това. Инспекторите провериха 88 маршрутки и съставиха 15 акта за неиздаване на билети на пътниците, пропуски в документите и технически неизправности.
При акцията са проверени 374 таксита, като едни от таксиметровите водачи е управлавал автомобила без свидетелство за управление на МПС. Друг таксиметров водач е санкциониран за неспазване на междуседмичната почивка. Проверяващите са съставили общо 41 акта на таксита за различни нарушения, като липса на прономерован кочан с фактури, изчакване на клиенти на спирки на градски транспорт, неспазване на времето за управление и почивка от водачите, непълното и точно оформяне на необходимите документи и други. Проверени са и 32 учебни автомобила и 11 автошколи. Съставени са 3 акта за фиктивно обучение на курсисти, което е тежко нарушение, наказващо се с глоби от 500 до 5000 лева.
В акцията взеха участие 32 инспектори от 8 града. Подобни проверки ще бъдат извършвани периодично в цялата страна. Акцията беше извършена във връзка със зачестилите сигнали от граждани за допуснати нередности, както и с цел повишаване на безопасността и подобраване на обучението в автошколите.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт