728 x 90

Разбиха схема за източване на ДДС при търговия с горива

Задържани са общо 13 души. Размерът на нанесените щети за бюджета през последната година е за около 12 млн. лева. Съвместните действия са под надзора на Специализираната прокуратура Акцията на служители от ГДБОП и НАП е проведена вчера в София и Перник. Тя е във връзка с разследване по образувано досъдебно производство по чл. 321,

Задържани са общо 13 души. Размерът на нанесените щети за бюджета през последната година е за около 12 млн. лева. Съвместните действия са под надзора на Специализираната прокуратура

Акцията на служители от ГДБОП и НАП е проведена вчера в София и Перник. Тя е във връзка с разследване по образувано досъдебно производство по чл. 321, вр. чл. 255 от НК – за избягване на данъчни задължения при реализиране на голямо количество течни горива на територията на България. Горивата са доставяни от Гърция и след внасяне на дължимия акциз са извършвани множество симулативни сделки с цел неплащане на дължимия ДДС. Съвместните действия са под надзора на Специализираната прокуратура.
В процеса на предварителната работа е установена престъпна група, използвала “верига” дружества. Според разследващите условно те може да се разделят на три групи – фирми в ролята на “липсващи търговци”, дружества – “буфери” и “брокери”, които са и реалните ползватели на данъчни кредити. При така изградения престъпен механизъм едно дружество можело в три последователни данъчни периода да е търговец, реализиращ гориво с платен ДДС, като на това ниво обикновено счетоводната и фирмената документация са изрядни/; да е “буфер”, и през последния период – да е фирма, придобиваща горивото.
В хода на акцията с цел документиране на дейността на групата, извършвала данъчни престъпления, са претърсени обекти на общо 14 адреса /бензиностанции, офиси и жилищни помещения/, а също и 4 моторни превозни средства. В една от бензиностанциите са установени около 18 тона незаприходено гориво. Иззети са счетоводни документи, компютърни конфигурации, печати, мобилни телефони, СИМ карти и други веществени доказателства.
Задържани са общо 13 души – софиянците Ю.К./35 г./, участвал в пътен инцидент с причинена смърт, Б. Л. /45 г./, регистриран за подправяне на пари и ценни книжа, Г.Г. /32 г./ – за грабежи, кражба и нанасяне на средна телесна повреда, Е.Г. /43г./ – с регистрации за измама, използване на неистински документ и укриване на данъци в особено големи размери, М.Г. /31 г./, К.К. /35 г./, А.К. /31 г./ и Й.Д. /28 г./, перничаните В.И. /31 г./, Л.С. /28 г./ и А.С. /40 г./, З.А. /32 г./ от Монтана и И.З. /31 г./ от Благоевград.  Изяснено е, че за последната година размерът на нанесените щети за бюджета е около 12 000 000 лева. Работата по документирането на престъпната дейност продължава съвместно със служители на Агенция „Митници”.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт