728 x 90

Близо седем хиляди полицаи дежурят по празниците

– Усилено полицейско присъствие за сигурността и спокойствието на хората в празничните дни– Министерството на вътрешните работи е предприело редица превантивни мерки, целящи информираността на хората и недопускането на тежки инциденти– 6704 полицейски служители ще се грижат за опазването на обществения ред Министерството на вътрешните работи полага максимални усилия за осигуряване на  обществения ред и

– Усилено полицейско присъствие за сигурността и спокойствието на хората в празничните дни
– Министерството на вътрешните работи е предприело редица превантивни мерки, целящи информираността на хората и недопускането на тежки инциденти
– 6704 полицейски служители ще се грижат за опазването на обществения ред

Министерството на вътрешните работи полага максимални усилия за осигуряване на  обществения ред и сигурността на хората по време на предстоящите празници. Ръководствата на главните дирекции и областните дирекции на ведомството са предприели редица превантивни мерки, целящи информираността на хората и недопускането на тежки инциденти и криминални престъпления в навечерието и по време на предстоящите празници. На темата бе посветена и днешната пресконференция, в която участваха представители на ГД ”Национална полиция”, ГД ”Пожарна безопасност и защита на населението”, ГД „Гранична полиция”и СДВР. 
При извършените до този момент проверки на хотели и питейни заведения са установени редица нарушения, за които на собственици и управители са съставени протоколи, актове и са им дадени указания, свързани с подобряване на охранителната дейност и пожарната безопасност. Сериозен пропуск в дейността на охранителните фирми е констатирана и в моловете – там фирмите, които охраняват сградата и общата част, не знаят за други фирми, които извършват охрана вътре, съобщи комисар Николай Григоров, началник отдел „Охранителна полиция” в ГДНП. „Няма стиковка между тях, няма планове за взаимодействие и при евентуална ситуация, не се знае коя фирма как ще действа. Не са изготвени необходимите правила, няма планове и указания за действие, част от фирмите не разполагат с помощни средства.” За констатираните пропуски е дадено предписание, допълни Григоров.  Той подчерта, че за времето от 21 декември до 3 януари са осигурени усилени дежурства на полицейските сили в страната, в които ще бъдат ангажирани общо 6 704 служители. Засилено полицейско присъствие ще има и по основните пътни артерии, посочи началникът на сектор „Моторни превозни средства и водачи” гл. инсп. Бойко Рановски. Целта е от една страна униформените да подпомагат движението, особено при динамичната промяна на пътната картина в зимни условия, от друга – да осъществяват контрол, насочен към шофиране с превишена скорост или след употреба на алкохол. Той припомни основните правила за водачите – преди тръгване отново да проверят състоянието на гумите на колите, на светлините, да си осигурят резерв от бензин и да шофират със съобразена със зимните условия скорост.
В готовност са приведени и структурите на ПБЗН в страната – по време на празниците ще бъдат увеличени дежурните екипи, осигурено е и присъствие на огнеборци в районите на храмовете, техника, която да бъде в помощ при евентуални усложнения на пътната обстановка. Старши комисар Асен Игнатов, зам.-директор на главната дирекция, още веднъж напомни и за разумното поведение при ползването на свещи, различни светещи украси и отоплителни уреди по време на предстоящите празници.
Всички гранични пунктове ще работят на пълен капацитет, увери заместник-директорът на ГДГП Милен Пенев. Проведени са срещи и са уточнени допълнителни съвместни действия със съпределните гранични пунктове с цел осигуряване на бързото и безпрепятствено преминаване на гражданите през граничните пунктове. Съвместни гранични патрули ще работят на гръцката, румънската и сръбската ни граница. Своевременна информация при затруднения на някой от пунктовете ще се събира в Националния координационен център.
На рисковете от употребата на пиротехнически средства се спря комисар Божидар Василев, началник сектор „Контрол върху общоопасните средства”, който оповести приложените допълнителни мерки за проверка на търговските обекти – при проверките са включени и екипи от местни структури. Наред с проведените до този момент 171 специализирани полицейски операции, е извършено много и по направление превенция. Обхванати са множество училища, в които полицейските служители дават на учениците  практически познания за безопасност при ползването на тези средства.
Вниманието на столичната полиция е съсредоточено основно към обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на Коледния концерт на 26 декември и Новогодишния – на площад „Батенберг”, подчерта Христо Терзийски – зам.-директор на СДВР. Ще дежурят полицейски и оперативни работници, както и автопатрули.
Очаква се от 21 декември следобед 300 000 автомобила да напускат София, именно затова вече е изготвен план и осигурено дежурството на екипи, които да подпомагат движението по пътните артерии към изхода за София. Същите мерки са предприети и на 1 януари, когато се очаква обратното движение към столицата, посочи Богдан Милчев, началник на КАТ-София. От началото на декември са регистрирани 72-ма водачи, употребили алкохол, 65 –  карали без книжка, 16 – без гражданска отговорност, 1 386 са репатрираните автомобили, 2 251 водачи са карали с превишена скорост, от тях 1 251 са в район на пешеходни пътеки. Статистиката е достатъчно основание предприетият широкообхватен метод на контрол да продължи, добави Милчев.  Пътните полицаи ще спират автомобили, които са технически неизправни, шофьорите ще бъдат проверявани освен за употреба на алкохол и за шофиране след приет наркотик – това са част от предвидените цели на предстоящите проверки.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт