728 x 90

Съвместен контактен център на ГКПП Калотина

    – Министър Цветан Цветанов: Обединена Европа е силна, когато всички заедно работим за просперитета на региона– На ГКПП Калотина беше открит българо-сръбски контактен център за полицейско и митническо сътрудничество Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов тържествено откри центъра заедно с премиера и министър на вътрешните работи на Република Сърбия Ивица Дачич. „Европейската комисия

    – Министър Цветан Цветанов: Обединена Европа е силна, когато всички заедно работим за просперитета на региона
    – На ГКПП Калотина беше открит българо-сръбски контактен център за полицейско и митническо сътрудничество

    Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов тържествено откри центъра заедно с премиера и министър на вътрешните работи на Република Сърбия Ивица Дачич.
    „Европейската комисия оценява изключително високо този център. Той е доказателство за добрата съвместна работа през последните години в борбата с престъпността и обмена на информация между полицейските и митническите служби на България и Сърбия”, заяви на тържествената церемония министър Цветанов. „Обединена Европа е силна, когато сме заедно, когато всички работим за просперитета на региона”, изтъкна вицепремиерът.
    Сръбският му колега Ивица Дачич пожела в обозримо бъдеще да няма граница между двете приятелски държави. Той посочи, че една от основните задачи на неговия премиерски мандат е да изгради здрава връзка между България и Сърбия.
    Съвместният център е резултат от подписано на 26 април 2010 г. споразумение между правителствата на Република България и Република Сърбия. Целта на споразумението е прилагане на координирано управление и контрол на общата граница, борба с трансграничната престъпност и тероризма. Двете страни се стремят и към засилено митническо сътрудничество с цел установяване на обща рамка и стандарти в съответствие с изискванията и нормите на ЕС. На 16 септември 2011 година министрите на вътрешните работи Цветанов и Дачич подписаха и правила за организация и функциониране на контактния център.
    Той е разположен на територията на България на ГКПП- Калотина. В него работят служители на компетентните национални органи на двете страни, които в реално време извършват анализ и обменят информация, свързана с нарушения и престъпления, извършени на общата граница. От българска страна в центъра ще работят представители на Главна дирекция „Гранична полиция”, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Главна дирекция „Национална полиция”, Дирекция „Миграция” и Агенция „Митници”. В съответствие с националното си законодателство българските и сръбските полицаи на пункта ще обменят информация за нелегалната миграция и трафика на хора, за престъпления и нарушения, свързани с подправяне на документи, с трафик на наркотици, огнестрелно оръжие, боеприпаси, взривни и радиоактивни вещества. Служителите ще си съдействат в противодействието на престъпленията, свързани с моторни превозни средства, с нарушенията на митническите, акцизните и миграционни  разпоредби.                      
    Центърът се ръководи от двама координатори – по един от българска и от сръбска страна. Работното време е 12 часа на ден, 7 дни в седмицата, като може да се променя при необходимост.
    България вече има съвместни контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество с почти всички свои съседи – с Румъния още от 2003 г. имаме контактно бюро в Гюргево, което прерасна в център. През март 2010 година министър Цветанов откри контактен център  на ГКПП-Промахон с Гърция, а през февруари 2011 –   център на ГКПП- Гюешево с Македония.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт