728 x 90

Над 80% вече с "Гражданска отговорност" за 2013 г.

Обхватът по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” /ГО/ към 21 януари е 81,88% от регистрираните автомобили в страната – това е с 10 % повече спрямо декември на миналата година. Ръстът на сключените застраховки „Гражданска отговорност“ до голяма степен се дължи на активната роля на контролните органи на МВР, заяви заместник-председателят на Комисията за финансов надзор

Обхватът по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” /ГО/ към 21 януари е 81,88% от регистрираните автомобили в страната – това е с 10 % повече спрямо декември на миналата година. Ръстът на сключените застраховки „Гражданска отговорност“ до голяма степен се дължи на активната роля на контролните органи на МВР, заяви заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев. От голямо значение е оптимизирането на обмена на информация със страните-членки на ЕС за регистрацията и пререгистрацията на автомобилите, което ще даде възможност да се осъществява още по-действен контрол в тази насока, допълни той. Всяка проверка на автомобил на пътя включва проверка на документите,  включително и задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, каза комисар Антон Антонов, началник отдел „Пътна полиция” при ГДНП.
През 2012 г. от общо 1 055 029 нарушения на ЗДвП, 21 775 са по чл. 100, ал.1, т.3 от ЗДвП и чл.315 от КЗ /липса на застраховка „ГО”/. Данните бяха изнесени на пресконференция с участието на Борислав Богоев – зам.-председател на Комисията за финансов надзор, комисар Антон Антонов – началник отдел „Пътна полиция” при ГД „Национална полиция”, Орлин Пенев – главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи и Борислав Михайлов – председател на Гаранционния фонд.
През изминалата година са проведени 9 специализирани полицейски операции по плана на TISPOL с различна насоченост, но задължително съдържащи проверка на застраховка „Гражданска отговорност“. Специализирани проверки са извършвани и от „Пътна полиция” към СДВР и ОДМВР. За да се избегне практиката шофьорите да плащат само една вноска по застраховка „Гражданска отговорност“, е изменена Наредба I-45 и е създаден облекчен ред за спиране и пускане в движение на превозни средства, включително и по желание на собственика. При представяне на застраховка „Гражданска отговорност“ и документ за технически преглед автомобилът се пуска в движение. Комисар Антон Антонов припомни, че 5% от приходите на Гаранционния фонд се предоставят на МВР за повишаване безопасността на движение. Той подчерта предимствата на въведения автоматизиран контрол на пътя и допълни, че предстои въвеждането в работата на 260 електронни таблета. Чрез тях екипите на пътна полиция на място ще осъществяват връзка с базата данни на МВР.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт