728 x 90

Неконтрулируема Toyota Highlander се забива два пъти в къща (видео)

Охранителните камери са уловили странен пътен инцидент с Toyota Highlander. След като шофьорът е взел децата от училище се забива неконтролируемо два пъти с японския джип в собствения си дом. Водачът на тази тойота твърди, че педала на газта е заседнал и че не е могъл да спре колата. Вследствие на удара другите два автомобила

Охранителните камери са уловили странен пътен инцидент с Toyota Highlander. След като шофьорът е взел децата от училище се забива неконтролируемо два пъти с японския джип в собствения си дом. Водачът на тази тойота твърди, че педала на газта е заседнал и че не е могъл да спре колата. Вследствие на удара другите два автомобила в гаража на къщата също са пострадали, има и големи щети по самата сграда. 
От друга страна съдът в калифорнийския щатски окръг Ориндж каунти постанови японската компания да плати глоба в размер на 16 милиона долара по иск, внесен от местните власти. Причината за това е сервизната компания, назначена от "Тойота" относно евентуалното ускорение на нейни автомобили, свързано със "залепване" на педала на газта. Това твърди вестник Detroitnews (виж – http://www.detroitnews.com/article/20130406/AUTO0104/304060324/1148/auto01/Toyota-settles-case-16M).
Властите в Ориндж каунти обвиниха "Тойота" в укриване на информация за потенциално опасните автомобили, а също така, че привикването на автомобили за безплатен преглед в сервизите е станало несвоевременно. Сумата на глобата е определена спрямо калифорнийски закон в защита на потребителите, който постановява плащане на 2500 долара на всяка неизправна кола. Половината от 16-те милиона ще отидат за борба с уличната престъпност, а останалата за съдебни разноски и бъдещи жалби по икономически престъпления.
За проблемите на японската фирма с внезапното ускорение стана ясно през август 2009 г., когато в Сан Диего загина полицай и трима членове на семейството му. Хората са пътували в Lexus ES 350, когато седанът набрал скорост и се забил в стълб със 160 км/ч. Следствието установи, че на семейната кола са сложени стелки от всъдеход, чието неправилно закрепване би могло да доведе до блокиране на педала на газта. През 2010 г. съд постанови "Тойота" да изплати на близките на загиналите компенсация от 10 милиона долара.
Това форсира и една от най-големите сервизни акции в историята, като "Тойота" привика обратно в сервизите 14 милиона машини. Стигна се дотам, че Националната администрация по пътна безопасност в САЩ (NHTSA) заяви, че залепянето на педала на газта от 2000 година може да е причина за гибелта на 89 човека.
В края на 2012-а Toyota плати рекордна компенсация от 1,4 милиарда долара на американски клиенти, които са завели иск срещу фирмата.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт