728 x 90

Първи 260 таблета за катаджиите в България

„Ефективността на Националната стратегия за контрол по пътищата се доказа със спасените човешки животи. Намалелият брой на загиналите при пътно-транспортни произшествия е благодарение на съвместните усилия на полицаите, на ангажираните държавни институции и на всички български граждани, които осъзнават, че правилата съществуват, за да се спазват“. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония в ГД

„Ефективността на Националната стратегия за контрол по пътищата се доказа със спасените човешки животи. Намалелият брой на загиналите при пътно-транспортни произшествия е благодарение на съвместните усилия на полицаите, на ангажираните държавни институции и на всички български граждани, които осъзнават, че правилата съществуват, за да се спазват“. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония в ГД “Национална полиция”, на която бяха връчени първите електронни устройства за отдалечен достъп на служителите от Пътна полиция за осъществяване на пътен контрол. Той връчи първия таблет на началника на Пътна полиция към ОДМВР – Пловдив.
В словото си президентът Плевнелиев отбеляза, че жертвите по пътищата през изминалата 2012 г. са приблизително два пъти по-малко от загиналите по пътищата на страната през 2008 година. Той определи това като значително постижение, дължащо се както на по-добрите пътища, така и на по-съвестните водачи и на по-ефективния контрол на пътя. Президентът на страната обяви, че се предвижда до 2016 г. да бъдат въведени автоматични системи за контрол за безопасността на движението, включително и чрез сателитни технологии.
„България все повече се доближава до средните европейските нива на аварийност“, отчете министърът на вътрешните работи Петя Първанова.  Тя връчи символично таблет на началника на Пътна полиция при ОДМВР – Бургас Жельо Танев, подчертавайки, че с подобни електронни устройства се осъществява контролът на пътните нарушения в редица европейски държави. Министър Първанова посочи, че те гарантират висока степен на доказуемост и отчетност на проверките, при стриктно спазване правата на гражданите. “Прилагането на тези водещи европейски практики в ежедневната полицейска дейност на пътната полиция, подобряват качеството на работата, пряко въздействат на безопасността на движението по пътищата, значително намаляват рисковете от корупционен натиск и корупционна среда“ – добави тя.
Общо 122 таблета бяха връчени днес в ГД “Национална полиция” на служители от Пътна полиция в 12 областни дирекции на МВР в страната – Бургас, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив и София-област. Други 138 ще бъдат предадени на останалите 16 областни дирекции до края на седмицата.
Въвеждането на електронните устройства за отдалечен достъп за осъществяване на пътен контрол е част от „Стратегия за изграждане на система от автоматизирани технически средства за контрол по спазване на правилата за движение по пътищата, единен център за обработка на нарушенията” и конкретен проект за оборудване на нарядите. С помощта на таблетите служителите от Пътна полиция ще могат бързо да извършват проверка за налична валидна застраховка „Гражданска отговорност“ на моторното превозно средство, за  валидно свидетелство за управление на МПС, както и справка за наложени наказания с фиш на водача. До няколко месеца предстои да бъдат въведени в експлоатация уеб базирана система за отчет и анализ на пътно-транспортните произшествия и специален модул за управление на електронните устройства за отдалечен достъп.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт