728 x 90

Ще ви конфискуват колата, ако карате със 70 км/ч над разрешеното

Колата да се конфискува, ако шофьорът кара с повече от 70 км/ч над ограничението. С такова предложение за поправка в Закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП), в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати. Заседанието на камисията се е състояло на

Колата да се конфискува, ако шофьорът кара с повече от 70 км/ч над ограничението. С такова предложение за поправка в Закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП), в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати. Заседанието на камисията се е състояло на 27 юли. Предвижда се също така спиране от движение на возилото за месец скорост с повече от 60 км/ч над допустимата и задържането на автомобила на наказателен паркинг и то срещу заплащане.

Мотивите на комисията за предложеното сурово наказание са следните:
– Скоростта на движение е една от основните причини за допускане на тежки пътнотранспортни произшествия поради факта че с нарастване на скоростта намаляват възможностите на човека зад волана да реагира адекватно. увеличава се дължината на спирачния път поради нарастване на изминатия път за времето на реакция на водача, задействане на спирачната система и изменение на коефициента на сцепление при по-високите скорости. Скоростта е единствения показател от който зависи степента на увреждане на човешкото тяло.Всички останали причини съдействат за настъпване на произшествието, но само скоростта по време на удара нанася повреди по тялото на човек.
При научни експерименти са определени граничните стойности на скоростта над които повредите нарастват много бързо.
При блъскане на пешеходец със скорост:
– 30км/ч, от 10 блъснати пешеходци 9 оцеляват един може да загине.
– 50км/ч, от 10 блъснати ,5 загиват, 5 оцеляват,
– 70км/ч, от 10 блъснати 9 загиват, 1 може да оцелее.
При страничен удар между автомобили граничната скорост е 50 км/ч
При челен удар между автомобилите граничната скорост е 70 км/ч

От комисията предлагат също така шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата – на таблото или предното стъкло, като доказателство, че водачът разполага с такава. Камерите на КАТ ще снимат колите за наличието на свидетелство за правоуправление и липсата на такава ще води до санкция.

Част от предложените от комисията мерки за подобряване на безопасността са свързани и със сигурността на пътниците, включваща поставянето на предпазни колани и детски столчета в колите. За всеки пътник без колан водачът ще се бърка по 50 лв., а ако няма "Гражданска отговорност” – по 100 лв. Подпийналите шофьори с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила освен че както досега ще се прощават с книжката си за срок от 6 до 12 месеца и ще отнасят глоба от 500 лв. до 1000 лв., ще има и допълнителна санкция вече от 300 лв. за всеки пътник в колата.

Същото важи и за водачите, отказали проба с дрегер, за които предвиденото в момента наказание е лишаване от правоуправление за 2 години и глоба от 2000 лв. Който управлява спрян от движение автомобил или няма книжка, освен досегашната глоба от 100 лв. до 300 лв. ще плаща още 50 лв. за всеки в колата, а при леки произшествия заради несъобразена скорост или неспазване на дистанция освен предвидената санкция от 100 до 200 лв. катаджиите ще събират по 20 лв. за всеки пътник.

Още предложения на комисията може да прочетете ТУК

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт