728 x 90

10 км/ч толеранс с новите неуловими камери на КАТ, снимките не могат да се трият! (видео)

28-те преносими камери за скорост, които са на въоръжение от няколко дни в родния КАТ, ще променят коренно ситуацията по българските пътища и магистрали. Унгарските лазерни радари ARH CAM-S1 на практика са неуловими за шофьорските декетори, засичат колите на разстояние до 2 км, могат да заснемат до 6 ленти на движение, а също така работят

28-те преносими камери за скорост, които са на въоръжение от няколко дни в родния КАТ, ще променят коренно ситуацията по българските пътища и магистрали. Унгарските лазерни радари ARH CAM-S1 на практика са неуловими за шофьорските декетори, засичат колите на разстояние до 2 км, могат да заснемат до 6 ленти на движение, а също така работят денем и нощем.

Унгарските производители дават възможна грешка от +-2 км/ч на камерата, а родните полицаи слагат 10 – 14 км/ч толеранс. Това е така и заради разликата в измерванията на километражите в автомобилите и реалната скорост. За да са спокойни шофьорите, че няма да бъдат глобени, трябва да карат с не повече от 10 км/ч над разрешената скорост. Това означава, че по магистралите вече ще можем да се движим спокойно с максимум 150 км/ч, ако не искаме да плащаме глоба. Досега неписано правило разрешаваше да се кара по българските аутобани със 159 км/ч без да реагира полицейската камера.

Лазерните радари ARH CAM-S1 са снабдени със сим-карта, чрез която в реално време чрез интернет връзка нарушителите веднага се записват на специален софтуер. Досега снимките се сваляха на флашки и след това се носеха в база данни, което предразполагаше към манипулации и корупция. Лазереният лъч на унгарските камери автоматично разпознава номера на автомобила и обработва данните за неговия собственик. Ако автомобилът премине със скорост над зададената, устройството възпроизвежда пет снимки и една от тях отива при нарушителя.

Портативната скоростна камера ARH S1 за разлика от ръчния пистолет за скорост е напълно самоуправляваем и не зависи от полицая. След като е настроен на място, той използва автоматичната технология за разпознаване на регистрационните номера за идентифициране на превозни средства, заснема неподвижни изображения или видео, определя GPS координатите в реално време – всичко това без човешка намеса. Камерата може да се сложи на тесен участък край пътя на специална стойка-триножка или пък да бъде поставена вътре в полицейския автомобил.

Освен скоростта, S1 може да заснема нарушения като шофиране в автобусна или аварийна лента. S1 също функционира като инструмент за наблюдение на трафика и задръстванията.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт