728 x 90

Държавата ще бори джигитите по пътищата вече с три закона

    На 23 април в Гранд Хотел София се състоя първа обществена дискусия на работните проекти на Закона за движението по пътищата, Закона за водачите на моторни превозни средства и Закона за пътните превозни средства. Кръглата маса даде начало на публичното обсъждане на работните проекти на трите законопроекта. След разглеждането на всички постъпили предложения, законите ще

    На 23 април в Гранд Хотел София се състоя първа обществена дискусия на работните проекти на Закона за движението по пътищата, Закона за водачите на моторни превозни средства и Закона за пътните превозни средства. Кръглата маса даде начало на публичното обсъждане на работните проекти на трите законопроекта. След разглеждането на всички постъпили предложения, законите ще бъдат публикувани официално за обществено обсъждане.

    Основната цел, която се преследва, е да се намалят жертвите на пътнотранспортни инциденти наполовина, каза преди началото на дискусията министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той поясни, че работата по трите проекта, единият, от които ангажира МВР, а другите два – МТИТС и МРРБ, е започнала през месец август миналата година.

    В работната група повече от половина година са участвали представители на трите министерства. В състоялото се днес обществено обсъждане на проектите участваха Цветан Цветанов (председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 44-ото НС), заместник министрите Красимир Ципов, Ангел Попов и Валентин Йовев, народни представители, експерти и журналисти, както и Богдан Мирчев – ръководител на Фондация "Ханс Зайдел" в България, която организира кръглата маса.

    „Основната задача, която преследваше работната група, разделяйки сегашното законодателство на три законопроекта – за движение по пътищата, за превозните средства и за водачите на моторни превозни средства, бе да създаде една по-стабилна уредба. Ние смятаме, че трябва да се уредят изискванията към пътните превозни средства, водачите, правилата за движение по пътищата, компетентностите на контролните органи, отговорността на участниците в движението, принудителните административни мерки и наказанията спрямо нарушителите“, поясни Красимир Ципов, който е и ръководител на работната група.

    Въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи е важна стъпка за подобряването на пътната безопасност. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на обсъждането на работните проекти. Той изтъкна, че ще бъде създаден публичен регистър на сервизите с пълна информация за местонахождението, служителите и тяхната квалификация, като е предвидено сервизите да дават минимална гаранция за извършените ремонти.

    Законодателното предложение предвижда още всички автобуси, които извършват междуселищни превози на разстояние повече от 30 км да бъдат оборудвани с колани за пътниците, каза още заместник-министърът: „Към момента изискването е пътниците да слагат колани само ако в автобуса има такива, но ние смятаме, че коланите са изключително важни за спасяването на човешки живот и за това е нужно всички автобуси да имат такива“.

    По отношение текстовете в новия Закон за водачите на моторни превозни средства заместник-министър Ангел Попов обяви, че се облекчава реда за продължаване срока на валидност на разрешенията за обучение на кандидатите за водачи. Той заяви, че при теоретичния изпит ще бъдат намалени изпитните въпроси, като същевременно ще бъдат добавени интерактивни видеоклипове за оценка на възприятията на кандидатите.

    При практическия изпит ще се създаде правно основание за обжалване и промяна на резултата. Завишава се контролът към психологическите лаборатории чрез въвеждането на 5-годишен срок на регистрация, като е предвидено да се ограничава дейността на психолози, които извършват нарушения.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт