728 x 90

ФБР обясни защо ключът трябва да се завива във фолио

    Много от съвременните автомобили имат невероятно полезна функция – безжична стартерна система. С нея може да отключите колата си без да поставяте в ключалката, без да натискате бутон. В конструкцията се използват датчици, които обезпечават отварянето на вратата. А когато седнете може да стартирате автомобила само с натискане на бутон. Това вече не звучи фантастично,

    Много от съвременните автомобили имат невероятно полезна функция – безжична стартерна система. С нея може да отключите колата си без да поставяте в ключалката, без да натискате бутон.

    В конструкцията се използват датчици, които обезпечават отварянето на вратата. А когато седнете може да стартирате автомобила само с натискане на бутон.

    Това вече не звучи фантастично, но и джамбазите са намерили начин да злоупотребяват с тази функция – въпреки че автомобилните ключове в съчетание с технологията задействат сигнала само когато сте на по-малко от два метра от колата си. В противен случай системата просто не сработва.

    Но автокрадците, сред които има и много талантливи, са намерили начин да хакнат този сигнал и да го усилят. А устройствата, които те използват, може леко да се сглобят от части, продавани в интернет.

    Автоджамбазите използват специален усилвател или разширител на сигнала – експандер. Той има сравнително широк обхват. Например, ако вие с ключа си сте у дома, а колата е паркирана на улицата. Друг сценарий: вие сте в офиса, а автомобилът ви – на паркинга.

    Как можем да противодействаме на крадците? Най-лесно е като завием автомобилния ключ в късче алуминиево фолио – от шоколад, например. Това просто решение ще прекъсне сигнала.

    Този метод, макар и не съвсем идеален, ще ви помогне в повечето случаи, разкри специалистът по киберпрестъпност Холи Хюберт, която до 2017 г. работи във ФБР. Освен това, може да си купите специална метална кутийка, която блокира сигнала. А най-екстравагантната защита е да поставите ключа във фризера?!

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт