728 x 90

Телефонът в ръцете на шофьора става все по-опасен

    Бройката на водачите, отвличащи вниманието си от пътя чрез телефона по време на шофиране, се е увеличило с 57% в сравнение с 2014 година. Това става ясно от изследване на Американския застрахователен институт за безопасност по пътищата (IIHS). Проучването, по време на което хората от IIHS наблюдаваха поведението на шофьорите по пътищата на Вирджиния, беше

    Бройката на водачите, отвличащи вниманието си от пътя чрез телефона по време на шофиране, се е увеличило с 57% в сравнение с 2014 година. Това става ясно от изследване на Американския застрахователен институт за безопасност по пътищата (IIHS).

    Проучването, по време на което хората от IIHS наблюдаваха поведението на шофьорите по пътищата на Вирджиния, беше проведено през 2018 година. Според техните наблюдения, броят на хората, които се пренасочват към телефона по време на движението и манипулират с него, се е увеличил значително в сравнение с показателите за подобна дейност през 2014 година. Въпреки това общият брой на разсеяните от телефона водачи намалява.

    С други думи, шофьорите по-малко взимат смартфона в ръцете си, докато шофират, но когато го правят често извършват по-сложни действия с тях. Ако през 2014 г. около 11% от водачите държаха телефона в ръцете си, то през 2018 г. тази цифра падна под 10%, но манипулирането с джаджата се увеличава от 2,3% до 3,4.

    Под манипулация изследователите разбират писане, навигиране през менюто на смартфона и други действия, които изискват значителна концентрация на внимание. Шофьорите започнаха да говорят малко по-рядко (4,05% спрямо 3,68%), както и да държат устройството в ръка безцелно (4,91% спрямо 2,74%).

    Според статистиката за 2017 г. (това е последният период, за който има пълни данни) автомобилните катастрофи в САЩ убиха около 37 хиляди души. Според IIHS, повече от 800 от тях са загинали при инцидент, който е настъпил след разсейване от телефона. А всяко взаимодействие със смартфони или други приспособления увеличава риска от сблъсък с 66%.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт