728 x 90

Софийски ученици в международна програма за безопасност

    Над 70 ученици от град София участваха в демонстрация с камион по международната програма за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя „Виждам те. Виждаш ме.“. Петокласниците от 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги

    Над 70 ученици от град София участваха в демонстрация с камион по международната програма за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя „Виждам те. Виждаш ме.“. Петокласниците от 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Децата бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат.

    Инспектор Валентин Костов от отдел „Пътна полиция“ при СДВР представи пред учениците правилата за велосипедистите на пътя. Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ от началото на годината до 30.09.2019 год. при пътнотранспортни произшествия са загинали 16 и са ранени 293 велосипедисти на територията на цялата страна. За миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393.

    Специален гост на събитието бе шампионът на България за 2015 година – автомобилният състезател Григор Григоров, който разказа интересни моменти и рискови ситуации, в които е попадал. „От дете съм зад волана. И с годините осъзнах, че безопасността е най-важното. На състезанията ние слагаме каски, колани. Имаме ролбари, които ни обезопасяват. За мен е важно да предам моя опит на децата и по някакъв начин да им въздействам, за да бъдат по-предпазливи на пътя.“, каза най-младият и обещаващ наш рали състезател Григор Григоров.

    „Шведско-българската търговска камара е много горда, че има членове като Volvo и техните партньори от Транспрес, които популяризират важността за безопасното движение по пътищата чрез кампанията “Виждам те. Виждаш ме”. По този начин наистина могат да бъдат спасени човешки животи.“, това заяви председателят на Шведско-българската търговска камара Стефан Бенгтссон.

    „Само за няколко месеца с кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ обучихме над 500 деца в цяла България. Резултатите вече са на лице. Безопасното движение е споделена отговорност на всички нас – бизнесът, институциите, родителите. Горд съм, че служителите на Транспрес се включиха като доброволци-обучители в кампанията и успяват да привлекат вниманието на малките участници. Демонстрацията е важна, защото, особено пред такава млада аудитория, това е единственият начин да задържим вниманието и създадем отговорност при движението по пътя.“, коментира управителят на Транспрес Веселин Стоянов.

    Обучението за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя в 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ се проведе като част от първата за България седмица, посветена на шведските култура и бизнес. “Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от шведската компания Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света.

    Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт