728 x 90

LIMA информира онлайн за актуалната пътна обстановка

От новото безплатно мобилно приложение LIMA, което може да бъде изтеглено от lima.api.bg, всеки ще може да получава в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища. То може да се ползва от мобилни телефони и таблети с операционни системи Android, IOS и Windows Mobile, персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет

От новото безплатно мобилно приложение LIMA, което може да бъде изтеглено от lima.api.bg, всеки ще може да получава в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища. То може да се ползва от мобилни телефони и таблети с операционни системи Android, IOS и Windows Mobile, персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет адрес lima.api.bg. Очаква се и одобрение от „Apple“.

LIMA представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по магистралите и пътищата първи, втори и трети клас, в отделните области и в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути.

Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможни обходни маршрути.

Вече имаме интерактивна база данни и свързаност между МРРБ, АПИ, областните пътни управления и гражданите на територията на цялата страна. Системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. По този начин базата данни ще дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища в България.

До края на октомври ще завърши изграждането на системата за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистралите  и първокласните пътища. До момента са монтирани 90% от главните и допълнителни преброителни пунктове на автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“, „Марица“ и „Струма“ както и на първокласните пътища.

Предвидено е осигуряването на 100 трафик броячи. Технологичното оборудване е доставено и инсталирано. Софтуерът, необходим за обработка на данни от броячите, е в готовност за работа и при предварителните тестове показва висока степен на статистическа точност.

Монтирани са и 2 от предвидените 3 системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия. Те са на път E-79 – при с. Долна Вереница (област Монтана) и в района на Кресна (област Благоевград. Предстои изграждането на системата на път I-6 – при входа на град Бургас.

Мрежата от метеорологични станции, позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на Агенция „Пътна Инфраструктура“, шофьорите и фирмите, отговарящи за зимното поддържане, при настъпване на промени във времето. Всички данни, които се събират от точките за преброяване на трафика и проследяването на метеорологичните условия, се записват в реално време чрез GPRS комуникация в сървърния център на АПИ.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт