728 x 90

55 км анкери за укрепване тръбата за София на тунел „Витиня“

    С 55 км анкери ще е укрепена тръбата за София на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“. Дължината на един анкер е 12 метра и се вкарва в стените на тръбата за връзка между облицовките и скалния масив. При стартирането на ремонтните дейности в тръбата бяха открити множество пукнатини в облицовката и кухини. За запълването им,

    С 55 км анкери ще е укрепена тръбата за София на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“. Дължината на един анкер е 12 метра и се вкарва в стените на тръбата за връзка между облицовките и скалния масив.

    При стартирането на ремонтните дейности в тръбата бяха открити множество пукнатини в облицовката и кухини. За запълването им, за да се заздрави съоръжението са използвани над 2500 куб. метра бетон. „Витиня“ е най-дългият пътен тунел – 1195 м, и е в експлоатация от 1984 година.

    На съоръжението през миналата година бяха направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които се предприеха аварийно-възстановителни дейности, за да се приведе съоръжението в съответствие с европейската директива 2004/54/ЕО за минималните изисквания за безопасност на тунелите на Трансевропейската пътна мрежа (TEN-T). В тази връзка ще бъдат направени и три напречни връзки – две пешеходни и една пътна, които ще свързват двете тръби на тунела, които ще се използват в случай на пътен инцидент. По този начин съоръжението изцяло ще отговаря на европейските изисквания.
     
    Очаква се строителните дейности да завършат през втората половина на 2020 година. Индикативната стойност на аварийно-възстановителните работи е около 50 млн. лева. Ремонтираната тръба ще е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент, каквито има в тръбата за Варна.

     

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт