728 x 90

Идва лято – какви са изискванията за пътуване в Гърция и други страни

Гърция изисква негативен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа или сертификат за ваксина.

Лятото и отминаването на поредната Covid-вълна в Европа води до разхлабване на мерките в европейските страни. На ваканция или по работа, пред българите ще има по-малко пречки и изисквания при пътувания из Стария континент. Събрахме по-важната актуална информация за най-близките до България 10 страни, до които бихте пътували и с личен автомобил или кемпер.

Гърция

Привлекателната туристическа дестинация, предимно за жителите на южните западни и централни области на България, изисква негативен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа. В противен случай има два варианта, за да бъдете пропуснати от граничните власти:

  1. Сертификат, доказващ ваксинация за Covid-19 направена поне две седмици преди пресичането на границата
  2. Уверение за преболедуване или уверение за положителна PCR-тест. Ако следва да представите вторият вид уверение, за да бъде признато, то трябва да бъде издадено от оторизиран държавен орган или сертифицирана референтна лаборатория

Горните условия не важат за деца до петгодишна възраст и водачите на тежкотоварни моторни превозни средства. Но дори и шофьорите на камиони, заедно с всички желаещи да пътуват до Гърция, трябва да представят генериран QR код, който се получава при попълване на Passenger Locator Form (PLF). Подобни са и правилата, ако ще използвате ферибот до някой гръцки остров. Изключение има само за островите Евбея, Лефкада и Саламина, а до Калимнос не се позволява пътуване, заради карантина.

Положително е, че между отделните райони вече се пътува напълно свободно. При пътуване с лек автомобил се запазва изискване до трима души, като се прави изключение за деца, придружавани от родителите си.

Турция

Анкара посреща срещу негативен PCR-тест направен до 72 часа. Това изискване остава в сила поне до края на този месец. При липса на тест – се налага карантина с продължителност една седмица. Тест не се изисква при транзитно преминаване.

Добра новина, особено за пътуващите редовно до югоизточната ни съседка, е възможността да си направят PCR-тест на ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ и то на цена от 20 лв. Проверката за Covid-19 ще се извършва в подвижни лаборатории, а резултатът ще става ясен до половин час. Те ще заработят от началото на юни. С мярката се цели да се облекчи пътуването, особено до гр. Одрин, който стана популярна дестинация за пазаруване и търговия в последните години.

Що се отнася до противоепидемиологичните мерки в страната, то носенето на предпазни маски остава задължително. Запазва се и вечерния час, който обаче започва от 21:00 ч. Без промяна е и забраната за напускане на дома през почивните дни без уважителна причина.

Румъния

Улеснено пътуване до Румъния, след като в края на миналата седмица Букурещ представи обновен списък с разпределението на държавите от „зелената“, „жълтата“ и „червената“ зони. България вече е сред страните от „зелената зона“, което дава възможност за свободно преминаване на границата – не се изисква негативен PCR-тест, нито се налага карантина или представянето на други документи. Тези условия важат само за българските граждани, които заминават от нашата страна, но не и когато пътуват към Румъния от страни от „жълтата зона“.

От средата на май Букурещ премахна ограничителния вечер час, който беше в сила между 22:00 и 5:00 ч. Ресторантите и заведенията, обаче работят в диапазона 5:00 ч. до полунощ. Разхлабени са мерките що се отнася и до поставянето на маски на открито, с изключение на градския транспорт и местата, където се струпват повече хора.

Унгария

Мерките, които Будапеща въведе през есента на миналата година, продължават да са в сила, а именно затваряне на границите като се допускат изключения само в определени случаи: хуманитарни причини, бизнес или трудова дейност, транспорт, семейно събитие, международно събитие или при друга основателна причина. На сайта на полицията: www.police.hu може да се подава информация за причината за пътуването. Приема се информация на английски или унгарски език. Сред документите, които се изискват са едно от трите:

  • Сертификат за пълно ваксиниране
  • PCR-тест до 72 часа
  • Антигенен тест до 48 часа

Транзитното преминаване се осъществява след медицински преглед на място и при придържане към определени маршрути до напускане на страната.

Въпреки, че Будапеща използва и неодобрени в ЕС ваксини, извънредното положение и изключително строгите ограничения за посещения и транзитно преминаване остават валидни. През този месец унгарския парламент одобри удължаване на извънредното положение до есента, т.е. силно рестриктивните мерки ще се прилагат една календарна година.

Източник. СБА

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт