728 x 90

КАТ Русе с анализ за безопасността на учениците

    АНАЛИЗ на тежките ПТП с деца и юноши до 18 годишна възраст на територията на ОДМВР-Русе през периода на учебната година от 15.09.2011г. до 30.06.2012г. и през периода на лятната ваканция от 01.07.2012г. до 24.08.2012г. На територията на ОДМВР – Русе през периода от 15.09.2011г. до 30.06.2012г. са регистрирани 217 ПТП с пострадали, в които

    АНАЛИЗ на тежките ПТП с деца и юноши до 18 годишна възраст на територията на ОДМВР-Русе през периода на учебната година от 15.09.2011г. до 30.06.2012г. и през периода на лятната ваканция от 01.07.2012г. до 24.08.2012г.

    На територията на ОДМВР – Русе през периода от 15.09.2011г. до 30.06.2012г. са регистрирани 217 ПТП с пострадали, в които ранени са 289 и убити 16 човека. За този период в тежки ПТП са участвали 51 деца, от който са ранени 50 и 1 дете са загинало.
    Като деца участници в ПТП с пострадали се разпределят така:
    Като водачи на ППС са били ранени 8 деца, от които з са водачи на лек автомобил, 4 на мотопед и 1 на велосипед
    Деца участници в ПТП като пътници в ППС са 27 ранени, от които 6 са пътници в автобус, 20 са пътници в лек автомобил и 1 е пътник на мотоциклет
    Деца участници в ПТП като пешеходци са 16, от които са ранени 15 и 1 дете е загинало.
    При възникване на 48 ПТП с участие на деца е извършено нарушение от водача на ППС, при което са ранени 49 деца и 1 е загинало. 1 ПТП е възникнало като нарушението е извършено от пешеходец.
    Поради отнемане на предимство от водачите са ранени 14 деца и 1 дете е загинало. От тях за отнемане на предимство на пешеходец са ранени 5 и 1 дете е загинало.
    За най-често извършваното нарушение – управление с несъобразена скорост с пътните и други условия и при наличие на деца в близост до пътното платно са ранени 21 деца. Поради други причини са ранени 3 деца.

    На аварийните интервали от денонощието през периода с пострадали деца са:
    от 07 до 09 часа – са ранени 2 деца.
    от 16 до 17 часа – са ранени 11 деца
    от 18 до 19 часа – са ранени 3 деца и 1 дете е загинало
    По показателя, състояние на времето продължава тенденцията при ясно време да настъпват най-голям брой тежки ПТП с участие на деца, при такова време са ранени 45 деца и 1 дете е загинало. При облачно време са ранени 3 деца, при дъжд е ранено 1 дете. При снеговалеж е ранено 1 дете.
    По място на тежки ПТП статистиката показва, че 41 деца са ранени и 1 дете е загинало на улични и пътни отсечки. На кръстовища са ранени 7 деца.
    На територията на ОДМВР -Русе през периода на лятната ваканция от 01.07.2012г. до 24.08.2012г.са регистрирани 60 тежки ПТП, в които са ранени 79 и е убит 1 човек.
    За този период в тежки ПТП са участвали 12 деца, които са били ранени. При 4 ПТП с пострадали вина носят самите деца като участници в движението.
    Като деца участници в тежки ПТП се разпределят така:
    Като водачи на ППС са били ранени 4 деца, като водач на мотоциклет е ранено 1 дете, като водач на мотопед е ранено 1 дете и като водач на велосипед са ранени 2 деца
    Деца участници в ПТП като пътници в ППС са 6 ранени, като пътник в автомобил са ранени 5 деца и като пътник на мотопед е ранено 1 дете Деца участници в ПТП като пешеходци са 2 ранени.
    При възникване на 8 ПТП с участие на деца е извършено нарушение от водача на ППС, при което са ранени 10. 1 ПТП е възникнало като нарушението е извършено от пешеходец и е ранено 1 дете. 1 дете е ранено поради друга причина.
    Поради отнемане на предимство от водачите е ранено 1 дете.
    Поради управление с несъобразена скорост с пътните и други условия и при наличие на деца в близост до пътното платно са ранени 6 деца. Поради други нарушения на водача са ранени 5 деца.
    На аварийните интервали от денонощието с пострадали деца са:
    от 13 до 14 часа – 5 деца са ранени
    По показателя, състояние на времето и тук продължава тенденцията при ясно време да настъпват най-голям брой ПТП с участие на деца, като при такова време са ранени 12 деца.
    По място на ПТП статистиката показва, че 11 деца са ранени на улични и пътни отсечки, а на кръстовища е ранено 1 дете.

    Характерни случаи:
    На 25.12.2011 г. в 18:26 ч. на телефон 112 е подаден сигнал за ПТП с пострадало дете – пешеходец в град Русе на ул. Плиска. Пристигналият на мястото екип на ЦСМП към МБАЛ – Русе установява, че в резултат на удара е пострадало 12-годишното момиче Н.А.Б., което е с фрактура на дясна подбедрица множество травми по тялото, травма на бял дроб и контузия на главата. Пострадалата е настанена в неврохирургия на командно дишане с опасност за живота. Инцидентът е станал след пешеходна пътека на кръстовището образувано с път от междублоково пространство и паркинг между блоковете "Вида" и "Червен". При облачно време и частично мокра пътна настилка водачът на лек автомобил “Алфа-Ромео” с пловдивска регистрация, 31-годишния Б.Р. от град Мартен, не реагира адекватно и удря детето. Пострадалото дете почива на 29.12.2011г.
    На 22.06.2012 г. около 11:15 часа в гр. Русе, кв.“Здравец”, лек автомобил “Шевролет” с русенска регистрация, управляван от М.П. на 34 години прегазва ходилото на крака на пресичащо пътното платно 7-годишно дете. В резултат на прегазването е пострадало детето с охлузни рани по ходило на десен крак и след преглед в МБАЛ – Русе е освободено за домашно лечение. Причините са в процес на установяване.
    На 12.05.2012г. около 20ч. в гр.Русе на площад “Свобода” в района на сладкарница “Неделя” неизвестен велосипедист блъска детето М.Т.Т. на 5години. В резултат на удара е пострадало детето с контузия на ляво коляно и след преглед в МБАЛ освободено за домашно лечение.

    Изводи:
    1.ПТП с деца настъпват най-често при ясно време през обедните и следобедни часова на деня, когато същите отиват и се връщат от училище, а при нарастване на деня във вечерните часове, когато същите използват свободното си време за игри и управление на ППС.
    2.Децата, видно от данни за местата на настъпване на ПТП не познават и или не се съобразяват с пътните знаци и маркировка,както и с местата за безопасно пресичане. По-лошо е че при тези ПТП останалите участници-възрастни , в движението не се съобразяват с пътните знаци, маркировка и сигнализация .
    3. При контрола над пътното движение впечатление прави лошия пример, който възрастните и родителите дават на своите деца за безопасно поведение на улицата и в автомобила.

    ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ДЕЦА
    Всяка година по пътищата и улиците на страната при катастрофи загубват живота си повече от 60 деца и ученици до 18 г. възраст. Над 1100 получават тежки наранявания, като някои остават инвалиди за цял живот. В ежедневието си и водачите, и децата подценяват опасността от тежка пътна злополука. Мнозина от тях смятат спазването на правилата за движение за немаловажно. Но погрешно си мислят, че лично те не са застрашени. Децата и юношите са в голяма опасност по улиците и пътищата, както когато се движат пеш, така и като водачи и пътници на велосипеди, мотопеди и автомобили.
    Въз основа на анализа на катастрофите, при които са пострадали деца и юноши отправяме следните основни препоръки към тях:
    1. При отиване и връщане от училище никога не пресичайте платното на място, което не е определено за това. Когато се наложи да пресичате улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само на зелен сигнал на светофара. Ако няма светофар, само когато платното е напълно свободно. Добре е да пресичате заедно в група с по-възрастни от вас.
    2. Никога не пресичайте тичешком, а като преди това огледате внимателно в двете посоки за приближаващи автомобили – първо в ляво, а после в дясно.
    3. Не навлизайте на пешеходната пътека, ако не сте сигурни, че шофьорът на приближаващия автомобил ще спре. Запомнете, че на пешеходна пътека нямате предимство и пресичайте по нея само при пълна сигурност, когато не приближават автомобили.
    4. Когато слезете от автобус или тролейбус, първо изчакайте да потегли. После потърсете най-близкото място за безопасно пресичане. Не излизайте на платното пред и зад спрял на спирката автобус.
    5. Никога не пресичайте при червен сигнал на светофара. А когато светне зеления сигнал на светофара не бързайте да навлизате на платното, а се огледайте преди това дали някой автомобил не преминава на “червено”.
    6. Не играйте на улици, по които често преминават автомобили, а по-добре в дворове и градинки. Не играйте на гоненица покрай улиците, защото някой от вас непредпазливо ще изтича на платното пред засилен автомобил.
    7. Не карайте велосипед на улици с интензивно движение, и то особено вечер по тъмно. Ако той е без изправен фар и светлоотразители, е много уязвим да бъде блъснат от автомобил, защото е трудно забележим за шофьорите.
    8. Никога не правете състезания с велосипеди по улици с автомобилно движение. Някой от вас ще излезе внезапно пред движеща се кола.
    9. Не се возете по двама на един велосипед – това може да доведе до рязко отклоняване на колелото и попадане пред автомобил в опасната зона, в която той не може да спре.
    10. Когато липсват тротоари се движете пеш от ляво по банкета по посока на вашето движение, а не от дясно по платното. Така сте с лице към приближаващите автомобили.
    11. Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и сядате на предната дясна седалка, задължително поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя.
    12. При свечеряване или рано сутрин, през тъмната част от денонощието, както и при лоши атмосферни условия е желателно да се обличат светли дрехи, по възможност със светлоотразители по тях, за да сте лесно забележими на улицата.
    13. Не излизайте на уличното платно между паркирани автомобили, защото сте незабележими за водачите, преминаващи покрай тях.
    14. Никога не излизайте на улицата веднага след търкулналата се топка. Първо се огледайте и изчакайте автомобилите да спрат.
    15. Управлявайте велосипеди само в градинките и алеите, определени за тях, като избягвате улиците с натоварено движение.
    16. Никога не използвайте наклоните по улиците за пързалка, защото е голяма вероятността да се озовете под някой автомобил. При хлъзгава настилка както вашите возила, така и автомобилите спират много трудно.
    17. Не преминавайте никога в близост отпред или особено отзад на спрели автомобили с работещи двигатели, защото предвид височината ви, оставате незабележими за водачите, а те могат да потеглят всеки момент.
    18. Не бъдете припряни на автобусната спирка. Внимателно слизайте и се качвайте в градския транспорт, особено ако не е напълно спрял или ако потегля, защото вероятността да попаднете под колелата или да ви притисне затварящата се врата е много голяма.
    19. При движение по улиците винаги използвайте тротоарите или пешеходните алеи. Не винаги, особено вечер, като виждате фаровете на приближаващия се автомобил, водача също ви вижда.
    20. Бъдете предпазливи на хлъзгава настилка, не избързвайте и не започвайте пресичане на заснежено или заледено пътно платно, дори и да ви се струва, че приближаващия автомобил се движи твърде бавно. Не забравяйте, че вие пресичате за по-дълго време, а в стремежа си да бързате, може да се подхлъзнете или паднете пред автомобила. При такава настилка, неговия спирачен път е твърде дълъг.
    21. Правете забележки на вашите приятели, та дори и на родителите си, когато не спазват червения сигнал на светофара, пресичат на неопределените за това места и не поставят коланите в автомобила – те няма да ви се разсърдят. Ползата от това ще е за всички, а вас ще ви приемат за едно вече пораснало и отговорно дете.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт