728 x 90

Два пъти повече електронни фишове през 2012 г. в София

– Ръководството на СДВР е постигнало добро взаимодействие с останалите дирекции на МВР– Днес столичната дирекция направи годишен отчет и очерта бъдещите си приоритети Директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов представи реалната картина на извършеното през годината и набеляза бъдещите акценти в работата на столичните полицаи. На отчет-анализа присъстваха главен комисар Ангел Антонов –

– Ръководството на СДВР е постигнало добро взаимодействие с останалите дирекции на МВР
– Днес столичната дирекция направи годишен отчет и очерта бъдещите си приоритети

Директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов представи реалната картина на извършеното през годината и набеляза бъдещите акценти в работата на столичните полицаи. На отчет-анализа присъстваха главен комисар Ангел Антонов – директор ГД „Национална полиция“, главен  комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Бисер Кирилов от Софийска градска прокуратура, представители на Столична община. Те изразиха задоволство от постигнатото взаимодействие и екипност в работата, довели до постигане на значителни успехи в противодействието на престъпността. Старши комисар Валери Йорданов отчете намаление на престъпленията с около 9% за столицата. По думите му кражбите са най-големият проблем, който тормози гражданите и гостите на София. Публикуваме данни от годишния отчет на СДВР.
Статистическите данни за състоянието на престъпността в столицата през 2012 г. отчитат намаление на извършените криминални деяния с 9.2%. Общият брой на регистрираните криминални престъпления e 23 719  – с 2 415 по-малко в сравнение с миналия период. Най-значителен дял от тези престъпления заемат кражбите – 59.9%, противозаконните отнемания на автомобили – 6.7% и грабежите – 4.7%.
На територията на столицата са извършени 23 умишлени убийства, а разкритите са 20. С 5 по-малко са опитите за убийство, регистрираните блудства са намалели с 2. Разкриваемостта при убийствата е 87%.
Отчита се намаление по линия „Грабежи”  – с малко повече от 15%, както и повишаване на разкриваемостта на този вид престъпления –  с около 3%.  С над 12 % са намалели регистрираните престъпления по линия на кражбите,  а разкриваемостта е нараснала с 35%  в сравнение с предходната година. С 30% е отчетеното намаление на кражбите на вещи и части от МПС. Официалните данни показват намаление на регистрираните палежи с 22%, като повече от 60% от тях са на леки автомобили.
През 2012г. престъпленията, свързани с производството, притежание и разпространение на наркотични вещества, отбелязват понижение с около 25% . Тяхната разкриваемост е нараснала с близо 5 пункта и е достигнала 77%. Задържаните с наркотици през годината са 2 106 – със 159 повече от 2011г. От служителите на СДВР са иззети 10.34 кг марихуана, 150 кг хероин, 195 кг кокаин, 11.273 кг амфетамини, 75 таблетки екстази и 45 – барбитурати. Увеличение има при предлагането и търсенето на амфетамини, отбелязват анализаторите.
Разкриваемостта на общия брой криминални деяния отбелязва покачване с 3 пункта, в сравнение с миналогодишните стойности и за 2012г. е 39.6%.
В поделенията на дирекцията са регистрирани с 2.5% по-малко икономически престъпления. Акцент в работата на служителите от икономическа полиция остава противодействието на разпространението на акцизни стоки без бандерол, на злоупотребите с платежни и банкови средства, както и установяването, разкриването и документирането на престъпления, свързани с ДДС. От общо заявени 2 888 икономически престъпления са разкрити 1 223. Най-голям дял заемат документните престъпления – 1107. За престъпления, свързани с търговската марка и промишления дизайн, са иззети общо 190 220 артикула.
При разследваните досъдебни производства се забелязва понижение със 17%. Намалелият брой дела, върнати за допълнително разследване, е показател за повишена ефективност и добра организация на работа на разследващите полицаи.
През изминалата 2012 г. със сили на охранителна полиция е гарантиран общественият ред в столицата при провеждането на 6 828 масови прояви от различен характер. Данните показват, че политическите прояви са се увеличили с 18%, а спортните с 12%. Протестите в столицата са били със 107 повече в сравнение с миналата година.
През отчетния период се забелязва ръст с 4 % на тежките пътно-транспортни произшествия и намаление с около 1 % на леките. Със 7 по-малко са загиналите на пътя, а с 13 – ранените. Възникнали са 174 пътни инцидента с участие на деца. Анализът на причините за пътно-транпортните произшествия сочи, че най-често те са свързани с неспазване на Закона за движение по пътищата. Над 26%, от всички реализирани пътни инциденти са резултат от отнемане на предимство. 16% се дължат на несъобразена или превишена скорост, а около 2% са вследствие на употреба на алкохол или други упойващи вещества. От СДВР отчитат ръст на документираните нарушения на правилата за движение по пътищата със 17%. Съставените актове за тях бележат спад с 31% за сметка на наложените глоби по фиш, които са нараснали с 25%. Повече от два пъти е нараснал броят на издадените електронни фишове.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт