728 x 90

Първа сериозна катастрофа с автомобила на Google

    Безпилотният автомобил на Google попадна за пръв път в ПТП, в което пострадаха хора. Инцидентът е станал в калифорнийския град Маунтин Вю по време на изпитания на 20 прототипа на компанията. Незначителни травми по шията са получили три човека в гугълмобила и шофьора на другата кола. Както е записано в доклада, безпилотният автомобил върху базата

    Безпилотният автомобил на Google попадна за пръв път в ПТП, в което пострадаха хора. Инцидентът е станал в калифорнийския град Маунтин Вю по време на изпитания на 20 прототипа на компанията. Незначителни травми по шията са получили три човека в гугълмобила и шофьора на другата кола.

    Както е записано в доклада, безпилотният автомобил върху базата на кросувъра Lexus RX се е движил по обикновен път със скорост от 24 км/ч зад другите участници в движението. При едно кръстовище колоната спира, но в колата на Google със скорост 27 км/ч се удря друг автомобил. Както показват датчиците на гугълмобила, шофьорът дори не е натиснал спирачките.

    Специалистите от Google отбелязват, че причина за катастрофата е невниманието на водача. В следващите разработки Google по-щатерлно ще разглежда човешкия фактор. Вече има идея да се създаде звукова система, която ще предупреждава невнимателните шофьори за възможно стълкновение.

    Това пътно произшествие е 14-ия инцидент с участието на прототип на Google, и почти всички са причинени от други участници в пътното движение. Автомобилът на Google е бил виновен само веднъж – през 2011 г., но тогава системата за автопилот не сработва, а сътрудник на компанията е управлявал колата самостоятелно.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт