728 x 90

Инцидентът с Uber: Как реагира конкуренцията?

Водещите световни автомобилни производители реагирaха на трагичния инцидент с безпилотния автомобил на Uber, когато под колелата на автономната кола попадна велосипедистка в нарушение. Повечето компании не възнамеряват да променят плановете на собствените си разработки, но редица марки замразиха изпитанията. Същевременно полицията на САЩ съобщи, че не смята автоматиката на Uber за виновна. VW Group няма

Водещите световни автомобилни производители реагирaха на трагичния инцидент с безпилотния автомобил на Uber, когато под колелата на автономната кола попадна велосипедистка в нарушение. Повечето компании не възнамеряват да променят плановете на собствените си разработки, но редица марки замразиха изпитанията. Същевременно полицията на САЩ съобщи, че не смята автоматиката на Uber за виновна.

VW Group няма да променя своите планове за производство на напълно автономни автомобил от 5-о ниво (където не се изисква вмешателството на човек в управлението) дори след инцидента с безпилотната кола на Uber, в който загина жена. Генералният директор на холдинга Матиас Мюлер призова да не се правят прибързани изводи.

Представител на алианс Peugeot Citroen Automobiles (PSA) заяви, че инцидентът с Uber няма да повлияе на текущите изпитания на автономни системи за управление. "Безопасността за нас винаги е на първо място", – съобщиха от компанията. PSA изпитва автомобили с автопилот по пътищата на Франция от 2015 г., а през миналата година започнаха тестове с обикновени, неподготвени за безпилотните коли шофьори.

Renault тества своите автономни автомобили на закрити площадки във Франция и заяви, че не може да коментира инцидентите с други компании или хипотетични ситуации. А шефът Карлос Гон обеща роботизирано такси към 2022 година.

Прес аташето на Nissan Ник Максфийлд отказа да коментира изменението на протокола за тестване на автопилотите и аварията с Uber. В свое заявление компанията подчерта, че подхожда отговорно към въпросите за безопасността.

Ръководството на Hyundai пък призова към повишено внимание при разработката на автономни автомобили. Корейската компания се включи скоро в създаването на возила без пилот. Но в последно време Хюндай разшири сътрудничеството си с IT компании и стартъпи, имащи свои разработки – като проекта за роботакси Aurora, например.

В Toyota решиха временно да прекратят изпитанията по обикновени пътища на своите системи за автономно управление след инцидента с Uber. Дейността е прекратена само на територията на САЩ, но продължава на пълни обороти в Япония. Паузата не е свързана с опасения относно технологиите, а с казуса със застрахователните компании.

От "Връзки с обществеността" на Honda засега отказаха да коментират възможните мерки, които ще предприемат в отговор на катастрофата по проекта Uber. От компанията съобщиха, че не смятат да разкриват нито локацията на своите пътни изпитания с автономни системи за управление, нито бройката на такива автомобили.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт