728 x 90

Французин се претрепа фатално с "реактивен" велосипед

Френският екстремен велосипедист Франсоа Жиси загина на 5 май, опитвайки се да постави световен рекорд по скорст. Французинът се прослави през лятото на 2014 г., когато успя да развие 333 км/ч със специално конструирано колело – с реактивен двигател, работещ с водороден прекис. Още тогава той заяви, че ще се постарае да подобри своето постижение

Френският екстремен велосипедист Франсоа Жиси загина на 5 май, опитвайки се да постави световен рекорд по скорст. Французинът се прослави през лятото на 2014 г., когато успя да развие 333 км/ч със специално конструирано колело – с реактивен двигател, работещ с водороден прекис.

Още тогава той заяви, че ще се постарае да подобри своето постижение и в песперктива възнамерява да преодолее границата от 400 км/ч. Велосипедите за рекордните опити Жиси разработва с помощта на свой приятел, специалист по квантова оптика.

В началото на месеца Жиси започва изпитания на бивше военно летище в Североизточна Франция. В предварителните преминавания той успява да развие почти 200 км/ч и след като се убеждава в работоспособността на конструкцията се отправя към последната си обиколка…

Жиси уверено се ускорява до 300 км/ч и нагоре…, но след това загубва управлението и излита от бетонната полоса на пистата. Пилотът незабавно е откаран в болница с медицински хеликоптер, но не може да бъде спасен. Полицията в момента се опитва да установи причината за трагичната гибел на Жиси – според очевидци на опита за рекорд състезателят губи управление заради неравности по трасето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт