728 x 90

Творби от Румен Жеков в НХГ от 12 юли до 29 септември

На 12 юли, петък, в НХГ от 18:00 часа (Двореца, пл. „Княз Александър І“) ще бъде открита експозиция с творби на Румен Жеков. Изложбата в Националната галерия е четвърта по ред от стартиралата през 2018 г. програма под надслов „Българските художници днес“. „Избрано“ обхваща широк диапазон от творчеството на автора и представя едни от най-значимите

На 12 юли, петък, в НХГ от 18:00 часа (Двореца, пл. „Княз Александър І“) ще бъде открита експозиция с творби на Румен Жеков. Изложбата в Националната галерия е четвърта по ред от стартиралата през 2018 г. програма под надслов „Българските художници днес“.

„Избрано“ обхваща широк диапазон от творчеството на автора и представя едни от най-значимите му произведения. Селектирани са творби от Националната галерия, ГХГ Пловдив и частни колекции. Изложбата е подредена на базата на акценти и контрапункти и разкрива различни посоки в неговото развитие – от дипломната работа на художника „Дворът на психиатричната клиника на бул. Руски 6“ (1988), през серии и цикли като „Нощни интериори“ (1988-1989) и „Белези и сенки“ (2005-2006) до последната му серия „Безсъници“ (2017-2018), една част от която той показва за първи път в София.
 
Румен Жеков търси вдъхновение от скритото послание на линиите и символите. В картините му откриваме голяма доза сетивност и осмислена и знаково изведена образност. Живописта му е премерена и овладяна като пластичен език. Картините му комуникират с езика на сенките, отраженията и сложните лабиринти на неговата фантазия.

Художникът много бързо преминава през фигуративното в най-ранните си работи – „Нощта е безкрайна“ (1988), „Порта в нощта“ (1989), за да достигне до деликатни и изведени до знаковост композиции като „Фрагменти“ (2004), “Безсъници – зора“ (2017), в които минимализмът е водещ артистичен избор.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт