728 x 90

Докосване до мита за Златното руно и аргонавтите в Националната галерия

Докосване до мита за Златното руно и аргонавтите в Националната галерия

От 16 март до 10 юни 2018 г. в Нагионалната художествена галерия – Двореца София ще можем да видим една необикновена изложба – „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ – Колекция "Васил Божков", като част от програмата "Европейска година на културното наследство 2018". 62 експоната от Колекция "Васил Божков" повеждат посетителите на приказно приключение с аргонавтите.

От 16 март до 10 юни 2018 г. в Нагионалната художествена галерия – Двореца София ще можем да видим една необикновена изложба – „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ – Колекция "Васил Божков", като част от програмата "Европейска година на културното наследство 2018".

62 експоната от Колекция "Васил Божков" повеждат посетителите на приказно приключение с аргонавтите. Те включват златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др.

16 от предметите са изложени пред публика за пръв път – по-значимите от тях са сребърния ритон със скулптирана фигура на стар Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера – блестящ пример за изтънчено произведение на лукса, два сребърни съда с образа на Тезей – най-известният герой на Атика в Античността, масивен златен кантарос от ХІІ-Х в. пр. Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на VI век пр. Хр., сребърен позлатен кантарос с изображение на Херакъл и централният предмет в експозицията – непубликуван досега сребърен кантарос със златни детайли, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен.

Куратори на изложбата са д-р Любава Конова – специалист по тракийска и антична история и археология и Елка Пенкова, подготвили и реализирали над 30 временни изложби в България и чужбина, както и раздели от постоянните експозиции в Националния исторически музей.
    
Артефакти от Колекция Васил Божков се представят пред публика за седми път. Някои от миналите изложби са „Спасените богатства на Древна Тракия от Колекция Васил Божков“ през 2009 г. в Москва, „Тракия и Древният свят“ в НИМ – София през 2011 г., „Тракийско злато от България. Легендите оживяват“ в Държавния исторически музей в Москва през 2013 г. и др. Колекция "Васил Божков" се състои от над 3000 предмета на античното изкуство, постъпвали през годините от 2005 г. до днес. Съставена е от разнообразни групи паметници, изработени от различни материали, датирани от неолита до Късната античност.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт