728 x 90

Излезе книгата "Приказки за непослушни деца" от Жак Превер

Излезе книгата "Приказки за непослушни деца" от Жак Превер

На 30 март издателство "Колибри" пусна от печат „Приказки за непослушни деца” (превод: Иван Бориславов, 72 стр., твърди корици, цена: 14 лв.) – първата детска книжка на легендарния Жак Превер, публикувана през далечната 1946 година. Щраус, който поглъща камбани и разговаря с Палечко. Моржове, които си подхвърлят гардероби. Тъжни антилопи, насядали напразно край трапезата. Лъвче

На 30 март издателство "Колибри" пусна от печат „Приказки за непослушни деца” (превод: Иван Бориславов, 72 стр., твърди корици, цена: 14 лв.) – първата детска книжка на легендарния Жак Превер, публикувана през далечната 1946 година.

Щраус, който поглъща камбани и разговаря с Палечко. Моржове, които си подхвърлят гардероби. Тъжни антилопи, насядали напразно край трапезата. Лъвче в клетка, което посреща гости, и звероукротител със свиреп и зверски лик.

Кон, който живее сам-самичък на самотен остров. Недоволен дромадер, който слуша сказка за разликата между камилите и дромадерите (това, което отличава дромадера от камилата, е, че той едничка гърбица си има, а на камилата са две).

Магарета, които правят смехории, и още много чудесии, пръснати в осем очарователни приказки от ненадминатия вълшебник Жак Превер. Лирични и не чак толкова послушни истории, в които животните са герои, а хората… не са дотам съвършени.

Жак Превер остава един от емблематичните певци на своето време. Поет с бликащ талант, едновременно „гневен и нежен”, той е и автор на сценарии на филми, повечето от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са „Кеят на мъглите” с Жан Габен и „Децата на рая“, за който е номиниран за „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий.

Много от стиховете му дават живот на безсмъртни популярни песни, изпълнявани от икони на френския шансон като Ив Монтан, Едит Пиаф, Жак Брел и Жулиет Греко. Превер пише и книги за деца, първата от които се казва „Приказки за непослушни деца” (1946), и вече има ново българско издание. Илюстрациите са на Елса Енрикес, а художественото оформление е дело на Кирил Златков.

Жак Превер (1900-1977) е френски поет и сценарист. Известно време е част от групата на сюрреалистите заедно с Реймон Кьоно и Марсел Дюшан, по-късно се отделя от тях.

Превер е автор на следните книги: „Думи“ (1946), „Истории“ (1946), „Спектакълът“ (1950), „Дъждът и хубавото време“ (1955), „Истории и други истории“ (1973), „Силни води“ (1973). Автор е и на сценарии за филми. Много от стиховете на Превер са използвани в популярни песни, изпълнявани от известни френски певци, например Ив Монтан и Едит Пиаф. Пише и книги за малките, първата от които се казва „Приказки за непослушни деца” и излиза през 1946 година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт