728 x 90

С гала на Максим Венгеров в НДК започва Европейски музикален фестивал 2018

    От края на март до началото на лятото София ще бъде домакин на Европейски музикален фестивал 2018. На 30 март в Зала 1 на НДК забележителният руски цигулар Максим Венгеров ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със Софийската филхармония, под диригентската палка на Найден Тодоров. В програмата е включена и Първа

    От края на март до началото на лятото София ще бъде домакин на Европейски музикален фестивал 2018. На 30 март в Зала 1 на НДК забележителният руски цигулар Максим Венгеров ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със Софийската филхармония, под диригентската палка на Найден Тодоров. В програмата е включена и Първа симфония на Брамс.

    Световноизвестният руски цигулар Максим Венгеров ще гостува за откриването на Европейски музикален фестивал 2018 в София. Концертът е съвместна продукция на „Кантус Фирмус“ и Софийската филхармония. Това е второто гостуване на звездата у нас, след като първата му изява в България с Оркестъра на Класик ФМ радио през март 2006 г. се превърна в сензация.

    Забележителният цигулар Максим Венгеров е сред музикантите, които предизвикват възторга на публиката по целия свят. Неговите изпълнения, наситени с енергия и всепоглъщаща страст, му спечелват признанието на един от най-великите цигулари на нашето време, който владее инструмента до абсолютно съвършенство. Роден през 1974 г. близо до Новосибирск, Максим учи цигулка при проф. Захар Брон. Носител е на награди от конкурсите „Виенявски“ и „Карл Флеш“.

    Преди да навърши 15 години той вече е солист на такива известни оркестри като Кралския Концертгебау оркестър, Филхармонията на Би Би Си и Държавния оркестър на СССР. След 1990 год. Венгеров заминава за Тел Авив, а по-късно живее в Амстердам. Усъвършенства се под влияние на инструменталистите и диригентите с които свири. Един от тях е великият Мстислав Ростропович, с когото записва цигулковите концерти на Прокофиев и Шостакович.

    Тези записи получават няколко награди „Грамофон“ и две номинации за „Грами“. През 1994 г. Максим Венгеров работи и с Даниел Баренбойм, който също повлиява много върху професионалното му съзряване.

    Отличен с четири награди „Грамофон“, две награди „Едисон“, „Ехо Класикс“ и много други, Максим Венгеров свири на предоставена му от Кралската академия в Лондон цигулка „Страдивариус“ от 1727 г., наречена „Кройцер“.

    От 2005 г. е професор в Кралската музикална академия – Лондон. През 2008 год. Венгеров обявява своето решение да прекъсне за известно време кариерата си на цигулар и се насочва към педагогическа работа и дирижиране. От началото на 2011 г. той отново се завръща на сцената като изпълнител на цигулка.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт