728 x 90

"Жанет 45" пусна от печат "Самсон агонистът" от Джон Милтън

    Издателска къща "Жанет 45" пусна от печат "Самсон агонистът" (148 стр., 16.00 лв.) от Джон Милтън. Поезията е в превод от английски на изтАлександър Шурбанов – един от изтъкнатите български шекспироведи, преводач, писател, поет, публицист и преподавател. Както в „Бурята“ ни се привижда лебедовата песен и изповедта на Шекспир, така и за Милтъновия „Самсон“ –

    Издателска къща "Жанет 45" пусна от печат "Самсон агонистът" (148 стр., 16.00 лв.) от Джон Милтън. Поезията е в превод от английски на изтАлександър Шурбанов – един от изтъкнатите български шекспироведи, преводач, писател, поет, публицист и преподавател.

    Както в „Бурята“ ни се привижда лебедовата песен и изповедта на Шекспир, така и за Милтъновия „Самсон“ – като че ли с още по-голямо основание – мислим като за прощално откровение. Разликата между двата автопортрета е в това, че докато Шекспир влага в Просперо нещо от себе си като поет-драматург, ваятел на сънища, Милтън се самопроектира в библейския герой като богоизбран борец за правдините на своя народ.

    Републиканецът Джон Милтън е победен от враговете роялисти, но в последните години на живота си, ослепял, обезправен и отхвърлен, той ще напише гениалните си поеми, в които ще възтържествува за вечни времена и над противниците си, и над своята участ. Последният героичен подвиг на поета е самсоновски по своето величие, но гибелта му е отменена от безсмъртието на неговото богодарено оръжие – словото.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт