728 x 90

Ретроспекция творби от Марио Жеков до края на месеца във Варна

    От 9 октомври до 30 ноември в залите на Художествен музей "Георги Велчев", филиал на Градска художествена галерия – Варна, може да се види представена ретроспективна изложба на Марио Жеков /1898-1955/. Експозицията е организирана от Художествената галерия в Стара Загора и е посветена на 120-годишнината от рождението на един от най-значимите майстори на морския пейзаж

    От 9 октомври до 30 ноември в залите на Художествен музей "Георги Велчев", филиал на Градска художествена галерия – Варна, може да се види представена ретроспективна изложба на Марио Жеков /1898-1955/. Експозицията е организирана от Художествената галерия в Стара Загора и е посветена на 120-годишнината от рождението на един от най-значимите майстори на морския пейзаж в българското изкуство.

    Тя включва над 60 произведения (живопис, рисунки и плакати), обхващащи всички периоди на изкуството му между 1921 и 1955 г., както и любимите му сюжети от Цариград, Париж и френската Ривиера, от българското Черноморие, от Пловдив, Велико Търново, Трявна и Рилски манастир, от Кавала, Саматраки и Тасос, от Охрид, Прага и т.н. Творбите са подбрани от фондовете на Художествена галерия – Стара Загора, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия Петко Задгорски – Бургас, Художествена галерия Димитър Добрович – Сливен, Художествена галерия Борис Георгиев – Варна, Художествена галерия Добрич и частни колекции.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт