728 x 90

Тайе Селаси у нас за премиерата на романа "Отивам си е възвратен глагол"

    Този месец издателство "Жанет 45" пусна от печат романа на Тайе Селаси "Отивам си е възвратен глагол" (18.00 лв., превод – Бистра Андреева). Писателката гостува на България за премиерата на книгата в Пловдив – на 25 ноември (неделя, 17:00 ч.) във Vintage House, Дом на културата „Борис Христов“; и в София – на 26 ноември

    Този месец издателство "Жанет 45" пусна от печат романа на Тайе Селаси "Отивам си е възвратен глагол" (18.00 лв., превод – Бистра Андреева). Писателката гостува на България за премиерата на книгата в Пловдив – на 25 ноември (неделя, 17:00 ч.) във Vintage House, Дом на културата „Борис Христов“; и в София – на 26 ноември (понеделник, 18:30 ч.) в Клуб „Книгата“ (ъгъла на "Раковска" и "Васил Левски").

    Тайе Селаси е родена през 1979 г. в Лондон, в семейството на нигерийка и ганаец. Израства близо до Бостън, впоследствие живее в Ню Йорк, Рим и Берлин, а понастоящем – в Лисабон. Не обича да я питат откъде е. Предпочита да изброи градовете, където се чувства местна. Или да използва думата „афрополит“ – понятие, което сама е измислила за такива като нея.

    „Отивам си е възвратен глагол“ е единствения й роман до момента. Провъзгласен за „изящна поезия“ и „зашеметяващ дебют“, романът излиза през 2013 г. и влиза в класациите за „Топ 10 на най-добрите книги на годината“ на The Economist и Wall Street Journal. Самата Селаси е включена в списъка на Гранта с двадесетте най-обещаващи автори на десетилетието на възраст под 40 години.

    The Economist: "Още преди „Отивам си е възвратен глагол“ да излезе на пазара, в медиите за него се изписаха една торба хвалби. Веднъж да се окаже, че е имало защо. Пропуснете ли „Отивам си е възвратен глагол“, пропускате един от най-добрите романи на годината."

    The Guardian: "Тайе Селаси пише с леката ръка на блестящ поет, с доза дързост и с дълбока емоционална отдаденост на живота и трансформацията на героите си. Сълзите се стичат неусетно през пасажи, пълни с разкошни описания и психологически портрети, и оставят след себе си силно въздействащ портрет на едно „семейство в безтегловност“, в борба отново да се сглоби."

    Publishers Weekly: "Великолепен. Напомнящ на Джумпа Лахири, но с дори повече топлота и жизненост, романът на Селаси, задвижван от експресивния й език, разказва въздействащата история на семейство, което открива, че това, което едно време ги е свързвало, може отново да ги сплоти."

    Теджу Коул, автор на „Отворен град“: „Отивам си е възвратен глагол“ е както бързо разгръщаща се история за състоянието на едно семейство, така и еуфорично изследване на вътрешния живот на неговите членове. Със съвършено изпипаната си проза и безупречната си техника, Селаси не просто претворява представата ни за африканския роман, тя претворява понятието ни за романа, точка. Изумителен дебют."

    Елизабет Гилбърт, автор на „Яж, моли се и обичай“: "Тайе Селаси е млад автор със зашеметяващ талант и невероятна чувствителност. „Отивам си е възвратен глагол“ сякаш съдържа в себе си целия свят – никога няма да я забравя."

    Тайе Селаси – "Отивам си е възвратен глагол", откъс:
    "…Куеку умира бос една неделя на развиделяване, чехлите му на прага на спалнята като предано псе. В момента стои между остъклената веранда и градината и умува да се върне ли да ги вземе. Не. В тази спалня спи втората му жена Ама, с леко разтворени устни, нежно набръчкано чело, пламнала буза, търсеща по възглавницата по-хладно парче плат, и той не иска да я събуди.

    Все едно би могъл.

    Тя спи като кокосов орех. Като нещо неодушевено. Спи като майка му, загасила света. Може да им оберат къщата – нигерийци по джапанки, да спрат право пред портата с ръждясал руски танк, без хич да се церемонят, както вече правели на остров Виктория (или поне така разправят приятелите му: каубои и крале на суровия нефт, разпуснати из Лагос и околностите, тоя чудат сой африканци – безстрашни и богати), а тя все така ще си похърква сладко, като по ноти, и ще сънува захарни петлета и Чайковски…"

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт