728 x 90

Три арт-трабанта за три месеца в Пловдив

По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив ще гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Проявата е включена в програмата на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC". Изложбеният проект "‎Изкуство на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство"

По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив ще гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Проявата е включена в програмата на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC".

Изложбеният проект "‎Изкуство на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство" е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по „стената“, политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Наред с произведения на изкуството, изложбата включва три автомобила „Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни.

Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Изложбеният проект се осъществява от „Пловдив 2019“ в партньорство с Френски институт България. Откриването е на 12 януари от 16 ч. и до 30 март на площад "Стефан Стамболов" ще можем да видим творби на предшественици на берлинското улично изкуство от 80-е години на XX век и съвременни стрийт артисти.

Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена, като Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, както и произведения на международно признати улични артисти, като Джеф Аерозол (Франция), Борондо (Испания), C215 (Франция), Джон Краш Матос (САЩ), ДАлийст (Китай), Фейт47 (Южна Африка), Джими Си (Австралия), Л7М (Бразилия), Рън (Италия), 1Ъп (Германия) и Джон Долан (Великобритания).

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт