728 x 90

"България през стъклото на времето" в Квадрат 500 до 7 април

От 8 февруари до 7 април в зала 19 на Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19 февруари“ 1) НХГ организира фотоизложбата "България през стъклото на времето". Това е нестандартен като замисъл, новаторски като концепция и съвременен като реализация проект на фондация „Ценности“. Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри от България през 20-е и

От 8 февруари до 7 април в зала 19 на Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19 февруари“ 1) НХГ организира фотоизложбата "България през стъклото на времето". Това е нестандартен като замисъл, новаторски като концепция и съвременен като реализация проект на фондация „Ценности“.

Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри от България през 20-е и 30-е години на ХХ век. Експозицията представя исторически, етнографски и географски детайли в контекста на европейските ценности.

„Старото“ се фокусира от прожектора на времето, осветява се от средствата на „новото“. Знаковото събитие, предшестващо тази изложба, е една дипломатическа и човешка среща преди 20 години. Историята на 36 артефакти е необичайна.

През 1999 г. италианската аристократка от български произход Надежда Близнаков дарява на тогавашната ни първа дама и дипломат от кариерата Антонина Стоянова семейна реликва – фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България.

Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Италия. Там Близнаков се влюбва в девойка от благородническо потекло – Петронела Венециани. Той става почетен консул на родината си в Италия и със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“, публично разказва за красотите на своята земя.

С времето Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. А благосклонната съдба изпраща като учител по английски на дъщерите му не кой да е, а легендарния писател, един от кръстниците на модерния роман – Джеймс Джойс. Дарителката на ценната колекция Надежда Близнаков присъства в експозицията „на живо“ чрез заснетото с нея интервю в Италия от Милена Кънева и Ирина Дилкова.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт