728 x 90

Casa Libri беше домакин на премиерата на "Балкански ритуал" от Георги Тенев

В края на миналия месец в София се състоя премиерата на новия роман на Георги Тенев „Балкански ритуал". Casa Libri на ул. "Цар Асен 64" едва успя да побере всички гости на писателя. Книгата, отпечатана от издателство "Колибри", беше представена от проф. Светлозар Игов. В ролята на модератор влезе Тони Николов. Прелестната Весела Бабинова прочете

В края на миналия месец в София се състоя премиерата на новия роман на Георги Тенев „Балкански ритуал". Casa Libri на ул. "Цар Асен 64" едва успя да побере всички гости на писателя. Книгата, отпечатана от издателство "Колибри", беше представена от проф. Светлозар Игов. В ролята на модератор влезе Тони Николов. Прелестната Весела Бабинова прочете откъс от романа.

От Ватикана в Рим – до Персеполис в Иран. От парламента в София – до бреговете на Ефрат в Месопотамия. „Балкански ритуал“ е неординерен исторически трилър, криминално-мистичен роман, който събира в едно тероризма, войната в Близкия изток и битките на политическата арена. По ръба между историческите събития и въображението, той увлича в приключение, непознато досега в нашата литература.

Според проф. Игов „Балкански ритуал“ е постмодерен полифоничен роман, чрез който Георги Тенев прави опит да игнорира пропастта между масово и елитарно изкуство. „Едно от най-важните достойнства на Тенев като писател е изключителният му нюх към острата социална проблематика. Въпреки обяснението, че това е исторически трилър, „Балкански ритуал“ е един остро проблемен роман за съвременността. Някои от най-хвалените творби почти нямат отношение към съвременността. При Георги Тенев това е най-ценното – той е преди всичко изследовател на съвремието ни.”

По думите на Тони Николов, четенето на романа „Балкански ритуал“ е особено преживяване, спускане от загадка в загадка, в този смисъл това е интоксикираща книга. „Въображението разрушава разума“, това е цитат от поета Кръстьо Станишев в началото на романа. Но при нас реалността разрушава въображението. Голямата провокация за читателите на „Балкански ритуал“ е, че през цялото време те ще търсят реалните ситуации, нишките от действителността и ще се опитват да гадаят това ли са описаните реалности. Ако нещо вдъхва ведрост, това е духът на истината. Има опит за очистване. Разпластяват се не само последните тридесет години, има вечно възпроизвеждане на истории, които откриваме по тези земи. И затова ритуалът е балкански…”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт