728 x 90

Изложба в САМСИ: Тохоку през погледа на японски фотографи

Национална художествена галерия и филиал САМСИ (Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство), съвместни с посолството на Япония представят от 8 май до 16 юни изложбата "ТОХОКУ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЯПОНСКИТЕ ФОТОГРАФИ". Тохоку е регион в североизточната част на остров Хоншу, най-големия остров от японския архипелаг. На неговата територия се развива една от най-старите японски

Национална художествена галерия и филиал САМСИ (Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство), съвместни с посолството на Япония представят от 8 май до 16 юни изложбата "ТОХОКУ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЯПОНСКИТЕ ФОТОГРАФИ". Тохоку е регион в североизточната част на остров Хоншу, най-големия остров от японския архипелаг. На неговата територия се развива една от най-старите японски култури Джомон, известна с керамичните изделия във формата на пламък (13 000 г. пр. н.е. до около 1000 г. пр. н.е.).

На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер разтърсва Япония. Най-тежките щети са в региона Тохоку, където ударът е опустошителен. Той причинява безпрецедентния инцидент в първия реактор на атомната централа във Фукушима. Репортажите в медиите запознават с имената на градовете и префектурите в Тохоку, но малцина познават другите аспекти на региона като климат, природа, култура, история, начин на живот.

Изложбата се състои от фотографии на региона Тохоку, заснети от деветима фотографи и една фотографска група. Тейске Чиба и Ичиро Коджима заснемат Тохоку през 50-е и 60-е години на ХХ век. Хидео Хага, Масатоши Найто и Масару Тацуки запечатват фестивали и народни обичаи от региона.

Хироши Ошима и Наоя Хатакеяма комбинират своите лични истории с пейзажа на родния им край. Мейки Лин насочва камерата си към красивата естествена природа. Нао Цуда търси изконната японска духовност в реликви и артефакти от периода Джомон. Групата фотографи начело с Тору Ито създават „Sendai Collection“ с поредица от снимки на безименни гледки в Сендай, префектура Мияги.

Събитието се провежда под мотото на тройния юбилей в японо-българските двустранни отношения през 2019 (110 години от началото на официалните двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им). Изложбата се организира от Посолството на Япония в Република България в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, с подкрепата на Японската фондация.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт