728 x 90

„Динамика във форма“: световно известната художничка Джули Мерету ще оформи 20-ият BMW Art Car

    Днес в Solomon R. Guggenheim Museum BMW обяви сътрудничеството си със световно известната художничка от Ню Йорк Джули Мерету. Единодушно избрана от международно жури от директори и куратори на музеи, Мерету получава пълна творческа свобода да създаде следващата „движеща се скулптура“ в легендарната колекция на BMW. Традиционната връзка между моторните спортове и изкуството ще бъде

    Днес в Solomon R. Guggenheim Museum BMW обяви сътрудничеството си със световно известната художничка от Ню Йорк Джули Мерету. Единодушно избрана от международно жури от директори и куратори на музеи, Мерету получава пълна творческа свобода да създаде следващата „движеща се скулптура“ в легендарната колекция на BMW.

    Традиционната връзка между моторните спортове и изкуството ще бъде продължена със старта на BMW M Hybrid V8 при 24-часовото състезание на Льо Ман през 2024 година.

    Днес в Solomon R. Guggenheim Museum BMW обяви сътрудничеството си със световно известната художничка от Ню Йорк Джули Мерету. Единодушно избрана от международно жури от директори и куратори на музеи, Мерету получава пълна творческа свобода да създаде следващата „движеща се скулптура“ в легендарната колекция на BMW.

    BMW ще стартира на 24-часовото състезание на Льо Ман с BMW M Hybrid V8 Art Car на Мерету – и ще продължи една почти 50-годишна традиция, която вдъхновява не само почитателите на моторните спортове, но и тези, които се интересуват от изкуство, технологии, дизайн и мобилност. От 1975 година състезателни автомобили за BMW са създавали художници като Александър Калдър, Франк Стела, Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол, Джени Холцер, Джеф Кунс, Као Фей и Джон Балдесари.

    „Цял живот съм обичала автомобилите, като играчки, като обекти, като възможности. Поради това съм много радостна от работата си върху следващия BMW Art Car“, каза Джули Мерету. „Тръпката от скоростта, 24-часовото състезание на Льо Ман и иновативните възможности на хибридните и напълно електрически автомобили и в бъдеще да се отворят и да играят през напълно нови територии в мобилността и моторния спорт.“

    „Колекцията BMW Art Car е централен елемент от нашия глобален културен ангажимент, който съществува от над 50 години“, каза на представянето в Ню Йорк Илка Хорстмайер, член на борда на директорите на BMW AG, Човешки ресурси и недвижими имоти. „Комбинацията от технология и изкуство, от дизайн и моторни спортове предизвиква непреходно очарование. Възхищавам се на работата на Джули Мерету от много години. Особено съм доволен, че нашето сътрудничество ще постави културни импулси с траен ефект в Африка отвъд създадения от нея автомобил.“

    Концепция отвъд самия автомобил : The Translocal Media Workshop Series 2025

    Взаимодействието между BMW и Джули Мерету ще остави следи не само по състезателната писта в Льо Ман. Има много малко места на африканския континент, където артистите могат да се срещат, обменят и експериментират по начин, който насърчава сътрудничеството в локалния контекст. Джули Мхрету и Мехрет Мандефро, номинирана за Еми продуцент, писателка и съоснователка на Realness Institute, която работи за укрепване на африканската медийна екосистема, в продължение на девет месеца ще организират семинари в осем африкански града, за да осигурят на артистите място за среща , обмен и отваряне на сътрудничество по транслокален начин.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт