728 x 90

IX ACT Фестивал за свободен театър до 23 октомври в ДНК

IX ACT Фестивал за свободен театър до 23 октомври в ДНК

Най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма със специални събития, дискусии, уъркшопи и гости очаква публиката на деветото издание на АСТ Фестивал за свободен театър. Тазгодишното издание е под надслов „ВСЕ ПО-ТОПЛО“ и акцентира върху все по-топлото време и все по-топлото в опитите на артистите да открият теми и сценичен

Най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма със специални събития, дискусии, уъркшопи и гости очаква публиката на деветото издание на АСТ Фестивал за свободен театър. Тазгодишното издание е под надслов „ВСЕ ПО-ТОПЛО“ и акцентира върху все по-топлото време и все по-топлото в опитите на артистите да открият теми и сценичен изказ.

В ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс и Театър Азарян, фестивалът ще се проведе от 19 до 23 октомври. Първият спектакъл, който зрителите могат да видят е на 19 октомври от 19:00 часа в ДНК и идва директно от Германия, носейки заглавието „ИБСЕН: Призраци”.

Един спектакъл едновременно за умирането и безсмъртието, който засяга темата за това дали имаме човешко право сами да определим смъртта си. В главните роли ще видим театралния колектив „Маркус и Маркус” – Маркус Шефер и Маркус Венцел.

„Животът е сън“ е предложението ни за 20 октомври от 19:45 часа в Театър Азарян. Една мрачна приказка, която противопоставя безгрижието на детските игри на политическите игри и манипулации. В една мутирала, радиоактивна реалност се ражда едно същество и бива изоставено само – но какво е то – затворник, принц? Как мутира човешкото в човека? Ако зрелостта в един свят на чудовища се манифестира в това да се превърнеш в чудовище, какво бъдеще си отглеждаме? Какъв е светът, който сънуваме, какъв е сънят, който живеем?

На 21 октомври от 19:00 и 20:00 часа ви очаква френският спектакъл „Н“. „H” е триизмерна скулптура в пространството и времето, дегизирана като интимно аудиовизуално представление. Д’Аселер и Вигру следват своето проучване на виртуализацията на физическия свят и създават завладяващо и хипнотично изживяване. С помощта на видеопрожекция, „H“ поставя под въпрос възприятието на зрителя и създава илюзията за реално физическо присъствие. Кога и как образът става реалност?

Програмата продължава с българския спектакъл „Hating machine“ на 22 октомври от 20:00 часа. Пърформансът на Марион Дърова направи своята премиера през април отново в ДНК. „Hating machine“ ни казва, че да мразиш е по-лесният начин да формираш идентичност и значимост в свят на скорости и противоречива информация. „Машината за омраза“ работи по-добре на бързи обороти, за да няма време за мислене. Така омразата покълва лесно, прераства в епидемия, гарантира комфорта на групата и съществуване без съмнения. Омразата носи неизчерпаема самогенерираща се енергия, а въпросът, който спектакълът задава е „ще се включиш ли към световния двигател?“.

Последен в програмата на АСТ Фестивал за свободен театър е хореографският концерт „SIX LOVE SONGS“ на Жана Пенчева, който ще можете да гледате на 23 октомври от 20:00 часа в ДНК. Проектът е резултат от сътрудничеството между музика и танц, провокирано от идеята, как може да се визуализира провалената любов.

Същият ден, но в Театър Азарян от 18:30 часа ви очаква спектакълът „Цикадите“. Сюжетът е своеобразна машина на времето, пренасяща зрителя от едно място на друго. Това е историята на мъж и жена, обвързани в продължение на много прераждания. По време на срещата им в междинно пространство – между живота и смъртта – тяхното общо минало оживява. Пиесата поставя въпроса дали настъпва време за промяна, щом естеството на любовта се промени.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт