728 x 90

София Филм Фест 2020: Специален приз „ФИПРЕССИ 94 Платиниум“ за Агнешка Холанд

В основата на сюжета на „Шарлатан“ са реални събития – историята е впечатляваща и проследява един мъж с изключителни способности, който трябва да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-е години на ХХ век. Агнешка Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите,

В основата на сюжета на „Шарлатан“ са реални събития – историята е впечатляваща и проследява един мъж с изключителни способности, който трябва да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-е години на ХХ век. Агнешка Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които винаги пропускаме да направим… Сценарият на филма е дело на Марек Епстайн, а главните роли са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и др.

Поканата за връчване на наградата на филмовите критици на Агнешка Холанд пред публиката на София Филм Фест е отправена към полската режисьорка лично от генералния секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер, който ще бъде гост у нас и ще води специален майсторски клас, предвиден в рамките на нейната визита в България, която се осъществява с подкрепата на Полския институт в София.

Агнешка Холанд е родена на 28 ноември 1948 година във Варшава. Завършва кинорежисура в прочутата филмова академия FAMU в Прага. Кариерата ù в киното започва с асистент-режисьорска позиция при Кшищоф Зануси; впоследствие Анджей Вайда става неин ментор. Холанд пише няколко сценария заедно с Вайда, които той заснема – „Без упойка” (1978), „Дантон” (1983), „Корчак” (1990).

Нейните режисьорски творби се приемат с овации от публиката и специалистите на най-престижните международни филмови форуми – награда на ФИПРЕССИ за „Провинциални актьори” през 1979 в Кан, номинация за „Златна мечка” за „Треска. Историята на един снаряд” през 1981 в Берлин, номинация за „Златен лъв” за „Джули си отива у дома” през 2002 във Венеция.

„Горчива реколта” е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм 1986, а „Партитурите на Бетовен” с Ед Харис е обявен за най-добър филм в Сан Себастиан през 2006 година. Агнешка Холанд е номинирана за „Оскар” за сценария си на „Европа, Европа” (1990), както и за „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм „В мрака” (2012). От 2014 до декември 2019 Агнешка Холанд бе председател на борда на Европейската филмова академия.

Специалната награда на ФИПРЕССИ „FIPRESCI 90 Platinum Award“ започва да се присъжда на бележити творци на световното кино през 2015 година – 90 години след основаването през 1925 година на Международната федерация на филмовите критици. Инициативата започва в Бари и първи носители на наградата са Маргарете фон Трота, Анджей Вайда, Алън Паркър, Еторе Скола, Жан-Жак Ано, Коста-Гаврас, Едгар Райц, Нани Морети.

През 2016 година призът е връчен на Бела Тар, по време на гостуването му на 20-ия София Филм Фест; през 2017 година същата награда получава аржентинската режисьорка Лукреция Мартел в Лодз, както и сръбския режисьор Горан Паскалевич на София Филм Фест. Традицията е продължена и през 2018 г. – с прекрасните дами Сали Потър в Лодз и Илдико Енеди в София, както и през миналата година – Биле Аугуст получи приза на 23-ия София Филм Фест, а след промяната на името „FIPRESCI 94 Platinum Award“, той бе присъден и на мексиканския режисьор Артуро Рипстайн.

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт