728 x 90

5 японски филма в Дом на киното София между 23 и 29 октомври

5 японски филма в Дом на киното София между 23 и 29 октомври

На 23, 24, 25, 28 и 29 октомври (понеделник-сряда, събота-неделя) от 18:30 ч. в столичния Дом на киното ще се проведе Панорама на японското кино. Вход с билети – 2 лева. Събитието се организира от Посолството на Япония в България и Японската фондация. Панорамата включва 5 филма, селектирани от фонда на филмотеката на Японската фондация.

На 23, 24, 25, 28 и 29 октомври (понеделник-сряда, събота-неделя) от 18:30 ч. в столичния Дом на киното ще се проведе Панорама на японското кино. Вход с билети – 2 лева. Събитието се организира от Посолството на Япония в България и Японската фондация.

Панорамата включва 5 филма, селектирани от фонда на филмотеката на Японската фондация. Това са едни от най-новите заглавия в японското кино, като обединяващата ги тема са човешките взаимоотношения в съвременното общество.

Панорама на японското кино 2017
23 октомври, понеделник, 18:30 ч.
ТИ СИ ДОБРО ДЕТЕ/ 「きみはいい子」
реж.: Мипо О, 2014, 121 мин.
Японската режисьорка Мипо О създава своя пореден успешен филм по мотиви от книгата на детската писателка Хацуе Накауаки, засягаща темите за детското насилие. Мипо О изследва сложните отношения в рамките на семейството през погледа на началния учител Тадаши Окано. Сред учениците на Окано има такива, които са жертва на семеен тормоз и липса на отговорно родителско поведение. Не рядко самите родители в детството си са били малтретирани в семейството и са наследили погрешни поведенчески модели. Надеждата, че проблемите могат да бъдат разрешени е в добротата и зачитането на хората. Ако някой има проблем, отиди и говори с него, хвани ръката му в своята. Добротата е спасително лекарство, което буквално „наторява“ човешката душа и є дава сили да разцъфти – това е внушението на Мипо О.

24 октомври, вторник, 18:30 ч.
ВСИЧКО НАОКОЛО/ 「ぐるりのこと」
реж.: Рьосуке Хашигучи, 2008, 140 мин.
Любовна история, която проследява почти десетгодишен период в отношения на една семейна двойка на фона на социалните турболенции в Япония през 90-е години на миналия век. Шоко и съпругът й Канао са обикновено семейство, сполетяно от внезапна трагедия – бременната Шого губи своето бебе. Изпада в дълга депресия, от която Канао я спасява с цената на много обич и търпение. Режисьорът Рьосуке Хашигучи развива сюжет, изпълнен с много нежност и живителна сила. Оставени сами, хората са обречени. Свързани с други, те имат надежда. Интимната съпружеска драма се развива на фона на големите обществени драми в Япония от 90-е години на XX век като социалните неуредици, последвали пропукването на спекулативния балон на пазара на недвижими имоти, обгазяването на Токийското метро със зарин и др.

25 октомври, сряда, 18:30 ч.
МАЙКАТА НА ЛУКЧО/ 「ペコロスの母に会いに行く」
реж.: Адзума Морисаки, 2013, 113 мин.
Режисьорът-ветеран Адзума Морисаки адаптира едноименния комикс на Юичи Окано с помощта на внимателно подбран актьорски състав. Интересно е, че това е първата роля в киното за 89-годишната Харуе Акаги. Стеснителният Юичи е служител във фирма, който се отдава на своите интереси в областта на музиката и комиксите. Плешивата му глава прилича на глава лук, откъде идва и самото заглавие на филма. Майка му Мицуе страда от старческа деменция и той, въпреки нежеланието си, е принуден да я настани в старчески дом. Филмът рисува ежедневието на майка и син с много хумор и нежна болка. Засяга темата за грижата за възрастните хора с деменция, която е сериозен социален проблем в Япония на фона на прогресивно застаряващото население. Самият Адзума Морисаки е най-старият активен филмов режисьор в Япония, към момента на създаване на филма е на 85 г.

28 октомври, събота, 18:30 ч.
ПИСМОТО/ 「手紙」
реж.: Джиро Шоно, 2006, 121 мин.
Филмова екранизация по романа на Кейго Хигашино, отличен с престижната японска литературна награда Наоки. Историята разказва за Наоки, чийто по-голям брат Цуйоши е в затвора. За да набави средства за стипендия на брат си, Цуйоши извършва кражба и неволно убива човек. „Как си?“ – с тези думи неизменно започва всяко едно писмо до Наоки, което той получава всеки месец от затвора. Заради стигмата „брат на убиеца“ Наоки е лишен от възможности за кариера, любов и мечти. Юмико обаче избира да остане до него. За да запази любовта си, Наоки започва да пише свое писмо до Цуйоши…

29 октомври, неделя, 18:30 ч.
СЦЕНИ ОТ КАЙТАН/ 「海炭市叙景」
реж.: Кадзуйоши Кумакири, 2010, 152 мин.
Филмът е отличен с голямата награда на името на филипинския режисьор Лино Брока и награда за най-добър актьор (като екип) на 12-тия Синаманила Международен филмов фестивал във Филипините. Проследява няколко истории, чиито главни герои са професионални актьори и обикновени граждани от Хакодате – град в северния японски остров Хоккайдо, където се развива действието на оригиналната творба. Режисьорът Кадзуйоши Кумакири, носител на редица международни филмови отличия, сред които и награда от Берлинския международен филмов фестивал, умело изгражда своите герои и случките в живота им, често със сладко-горчив привкус.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт