728 x 90

Започнаха репетициите на "Танцът Делхи" в Народния театър

    В началото на есента в Народния театър "Иван Вазов" световноизвестният режисьор Галин Стоев започна репетиции на спектакъла, чиято премиера ще бъде на 1,2 и 3 декември на Голяма сцена. „Свързан съм с този текст на инстинктивно ниво, а това, което ще се случва оттук нататък, ще е изпробване и търсене на граници на разбиране и

    В началото на есента в Народния театър "Иван Вазов" световноизвестният режисьор Галин Стоев започна репетиции на спектакъла, чиято премиера ще бъде на 1,2 и 3 декември на Голяма сцена.

    „Свързан съм с този текст на инстинктивно ниво, а това, което ще се случва оттук нататък, ще е изпробване и търсене на граници на разбиране и комуникация”. Така прочутият режисьор Галин Стоев описа избора на пиесата – „Танцът Делхи” на съвременния руски драматург Иван Вирипаев: "„Танцът Делхи”, както се досещате и от заглавието, е пиеса, свързана по някакъв начин с Индия, и нейната цел е да отвори пространство, в което западната философия, гледна точка, етика и морал да се срещнат с източната философия. Тези две линии създават по един парадоксален и много привлекателен начин театрален свят, който е изключително смешен, на моменти абсурден, на моменти – страшен. Един своеобразен експеримент на ниво текст и възприятие на текста, който разширява границите на съзнанието и дава възможността да видиш нещо повече отвъд думите”.

    „Танцът Делхи” е изграден от седем едноактни пиеси, които според автора Иван Вирипаев нямат нищо общо помежду си, освен че героите и мястото на действието са едни и същи. В спектакъла зрителите ще видят шест актриси – Елена Телбис, Радена Вълканова, Светлана Янчева, София Бобчева, Радина Кърджилова, и само един актьор – Владимир Карамазов. Художник на декора е Никола Тороманов, костюмите са дело на Елица Георгиева, а музиката – на Емилиян Гацов-Елби.

    Галин Стоев не за първи път работи по текстове на Иван Вирипаев, поставял е негови пиеси в България и във Франция, където предимно работи през последните десет години. За режисьора текстът на „Танцът Делхи” е показателен за „болезнените търсения” на Вирипаев, свързани с това как и доколко изкуството е способно „да алхимизира страданието”.

    „В пиесата става дума за любов, смърт, загуба, и най-интересното е, че всичко това е много смешно”, допълни режисьорът. С това представление Стоев ще въвлече зрителите в едно вълнуващо съ-преживяване, което той нарече „алхимичен експеримент в реално време, споделен и от актьорите, и от гледащите. „Един лабиринт, в който те заедно ще се изгубят и евентуално ще се срещнат. Спектакъл, в който зрителят не е консуматор, а активен участник”.

    „Танцът Делхи” ще се играе и във френския град Тулуза през януари 2018 г., където в началото на следващата година Галин Стоев ще поеме поста на директор на театъра.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт