728 x 90

Хиляди на крака за дебютния филм на Галин Стоев и в памет на Никола Анастасов

Хиляди на крака за дебютния филм на Галин Стоев и в памет на Никола Анастасов

С прожекция на дебютния игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина” започна 31-ото издание на Киномания, което ще продължи до 30 ноември. Пълна зала 1 на НДК почете на крака големия български актьор Никола Анастасов, чиято последна роля в киното е именно в тази творба. Екипът на филма, много актьори, режисьори, професионалисти и съмишленици

С прожекция на дебютния игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина” започна 31-ото издание на Киномания, което ще продължи до 30 ноември. Пълна зала 1 на НДК почете на крака големия български актьор Никола Анастасов, чиято последна роля в киното е именно в тази творба.

Екипът на филма, много актьори, режисьори, професионалисти и съмишленици минаха по червения килим и създадоха невероятно настроение в празничната вечер. Киномания бе открита официално от зам-министърът на културата Румен Димитров и Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие.

„За мен е удоволствие да ви поздравя от името на министъра на културата Боил Банов, който днес подписва в Париж договор за сътрудничество с музея „Лувър”. Радвам се, че спазихме традицията и през този ноември Националният дворец на кулурата отвори отново вратите си за всички почитатели на хубавото кино. Тази година ще имаме възможност да се насладим на най-добрите ленти от света и България, а някои от тях пристигат само броени дни след световните им премиери. Поздравявам организаторите за селекцията, за това, че избраха да поставят началото на филмовия празник тази година с един толкова нежен и деликатен, но преди всичко български филм, посветен на любовта. Смятам, че това е едно от най-силните послания, които трябва да отправяме всеки ден към заобикалящия ни свят – уважението към различността и към чувствата на всеки един човек. Надявам се съвременното българско кино да продължи да ни изненадва все така приятно”, каза зам-министър Румен Димитров.

На свой ред Малина Едрева поднесе поздравление към публиката от името на кмета на София Йорданка Фандъкова. „Много е хубаво, че Киномания  всяка година се открива с български филм. Тази година това е дебютът на Галин Стоев, това е невероятният филм, в който се появява един особен герой и това е София. Позволете ми да цитирам режисьора, който казва, че филмът е като обяснение в любов към София, а операторският екип Георги Богданов и Борис Мисирков, споделя, че това е градът, който приема героите в себе си, превръща се в градина, а тя пак в град. Пожелавам приятни мигове с Киномания”, заяви от своя страна Малина Едрева.

От името на ръководството на НДК Ия Петкова – ръководител направление „Стратегическо развитие, маркетинг, реклама и продуцентска дейност” благодари на публиката за верността й към Киномания през годините и пожела вълнуващ полет с магията на киното.

Безкрайната градина – Галин Стоев
България, 2017, 90 мин.
режисьор – Галин Стоев
продуцент – Мартичка Божилова, АГИТПРОП
сценарий – Яна Борисова и Галин Стоев
по мотиви от пиесата „Приятнострашно” от Яна Борисова
оператори – Борис Мисирков и Георги Богданов
монтаж – Георги Богданов
музика – Саша Карлсон
художник – Юлиян Табаков
продукция на АГИТПРОП с подкрепата на ИА „Национален филмов център” и програма Творческа Европа – МЕДИА на ЕС
в ролите: Мартин Димитров (Филип), Елица Матева (Ема), Димитър Николов (Виктор), Глория Петкова (Соня) и Никола Анастасов (Гарабедян) в последната му роля

На пръв поглед Филип има всичко: успешна кариера, луксозен дом и красива приятелка. Той продължава да се грижи за брат си Виктор години след смъртта на родителите им. Виктор е чувствителен и уязвим и прекарва времето си, помагайки на Ема в нейния цветарски магазин.
От много време Ема е прекъснала връзката си с външния свят и изцяло се е посветила на създаването на макет на мистична градина. Срещайки я, Филип интуитивно усеща, че Ема обитава духовни пространства, които са му непознати и недостъпни. Той се влюбва в нея и осъзнава, че никога досега не се е чувствал толкова жив и истински. Неусетно животът му започва да се променя – до момента, в който Виктор не му признава, че е лудо влюбен в същата тази Ема. Изправен пред неумолимостта на избора, Филип ще се сблъска с една отдавна забравена болка.
Съвременна градска драма, под чиято повърхност се крият невидими светове и се раждат неочаквани чувства.
„Може би най-нежният български филм.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт