728 x 90

София Филм Фест 2018: Откриване с БГ премиерата на "Ага" от Милко Лазаров

София Филм Фест 2018: Откриване с БГ премиерата на "Ага" от Милко Лазаров

На 7 март в зала 1 на НДК с българската премиера на "Ага" от Милко Лазаров беше открито 22-ото издание на традиционния международен кино празник "София Филм Фест". Като съорганизатори на фестивала в официалното откриване участваха Жана Караиванова – изпълнителен директор ИА НФЦ, Борислав Велков – председател на борда на директорите на НДК, Евгений Крусев

На 7 март в зала 1 на НДК с българската премиера на "Ага" от Милко Лазаров беше открито 22-ото издание на традиционния международен кино празник "София Филм Фест". Като съорганизатори на фестивала в официалното откриване участваха Жана Караиванова – изпълнителен директор ИА НФЦ, Борислав Велков – председател на борда на директорите на НДК, Евгений Крусев – заместник-кмет на столична община.

Световната премиера на „Ага“ се състоя преди броени дни в официалната програма на „Берлинале“, а в България филмът покори препълнената Зала 1 на НДК. Общо над 50 български филма ще бъдат представени на 22-рия СФФ.

Зрителите ще видят 22 нови български игрални филма, 11 български документални премиери и българска късометражна програма. Основен партньор на акцента върху Ново българско кино на фестивала е Национален филмов център.

В Международният конкурс на фестивала ще се състезават "¾" на Илиян Метев и „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова. Българското участие в Балканския конкурс на СФФ са новият филм на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“ – обрал наградите на „Златна роза“ 2017, хитът „Възвишение“ на Виктор Божинов и копродукцията с българско участие на Адина Пинтилие „Не ме докосвай“ – носител на последната „Златна Мечка“ от Берлин. И петте филма са създадени с финансовата подкрепа на Националния филмов център.

Сред документалните премиери е френско-българската копродукция „Червено, твърде червено“ на Божина Панайтова, която беше селектирана за Берлинале Панорама, „Миниатюра за пиано“ на Елдора Трайкова, най-новият филм на режисьора Костадин Бонев – „Изкореняване“, „Симон срещу страха“ на Георги Тенев, „К 22“ на Александър Крумов и Антон Богорисов, „Студената война“ на Радослав Илиев и Ивайло Пенчев по сценарий на Иван Георгиев – Гец. Омнибусът „Окупация 1968“ (България-Германия-Унгария-Полша-Русия) ще закрие официалната програма на 22-ия София Филм Фест на 18 март.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт