728 x 90

"Срещи на младото европейско кино V" с безплатни прожекции за ученици

"Срещи на младото европейско кино V" с безплатни прожекции за ученици

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ за пета поредна година предлага програма от безплатни прожекции и дискусии за ученици и техните учители. Целта на организаторите е да се говори за киното като език, младежите да се въведат в естетиката на европейското кино и да се срещнат с неговите автори и не на последно място: изучаването

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ за пета поредна година предлага програма от безплатни прожекции и дискусии за ученици и техните учители. Целта на организаторите е да се говори за киното като език, младежите да се въведат в естетиката на европейското кино и да се срещнат с неговите автори и не на последно място: изучаването на кино в училище, цел, за която работят целогодишно с ученици, учители, директори.

Тази година прожекциите ще се проведат от 18 до 22 юни в кино „Одеон“ и в зала „Славейков“ на Френски институт и включват шест пълнометражни филми. Програмата стартира с френския филм „Наследниците“ на режисьора Мари-Кастий Менсион-Шаар.

Вдъхновен от истинска история, филмът проследява отношенията на един учител с негови ученици, които отдавна не се вписват в училищната система. Младежите от гимназията Леон Блум, намираща се в парижко предградие, ще изживеят истински катарзис; опит, който ще промени живота им. Записвайки ги за участие в национален конкурс на тема „Децата и младежите в нацистките концентрационни лагери“, мотивацията на учениците съвсем скоро ще се промени, най-вече при посещението на музей, посветен на този тъмен период от историята.

Програмата включва българския филм „3/4“ на режисьора Илиян Метев, който бе награждаван на различни фестивали („Златен леопард“ в конкурсната програма „Режисьори на настоящето“, Международен филмов фестивал в Локарно). „3/4“ описва едно българско семейство – баща, професор по физика и двете му деца, които живеят заедно с известни трудности, докато една фигура – тази на майката, липсва. От този фундаментален дисбаланс, Илиян Метев черпи особения ритъм на своя филм, където сякаш всеки се мъчи да намери своето място. Чрез своята елегантна и деликатна режисура, чрез леко движение на камерата или чрез празно пространство, често оставяно в кадър, филмът призовава отсъствието, отдавайки му централно място. Всяка сцена на делника показва много повече от видимото.
 
Учениците ще могат да гледат и късометражна програма от 3 филма: португалският „Всичко, което си представям“ на режисьорката Леонор Нойво, френският „AfterSchoolKnifeFight“, който беше представен на фестивала в Кан миналата година, както и турският „Танцуващи момичета“ на Зейнеп Копрулу. И трите филма са обединени около темата за края на тийнейджърството, за края на училище и за новия живот, който предстои в света на възрастните.

В програмата е още шедьовърът на финландския режисьор АкиКаурисмаки – „Мъжът без минало“, част от проекта за европейско кинообразованиеCinEd. Филмът печели голямата награда на журито, както и награда за женска роля на фестивала в Кан през 2002, има и номинация за „Оскар“. Филмът проследява историята на един човек, който пристига в Хелзинки, в търсене на работа. Той обаче бива пребит и губи паметта си. Неспособен да си спомни името и миналато си, той се лута из града, опитвайки се да подреди живота си.

Режисьорката Елица Георгиева, живееща в Париж пристига специално за срещата си с младежката публика, пред която ще представи филма си „Всяка стена е врата“, пожънал голям успех във Франция. Ето какво споделя Елица за филма: „В сюрреалистичния декор на българско телевизионно студио от 80-те години, една млада журналистка задава философски въпроси както на работници, така и на хипита, и на политолози : Какви са шансовете ви за оцеляване? Какво е гражданска неподчиненост и как се практикува тя? Кои от вашите мечти са най-важни, реализираните или разочарованите?

Годината е 1989, Берлинската стена е паднала, за първи път населението на България излиза на улицата с устрем, дори с надежда. Младата журналистка е майка ми. Два пъти месечно тя се раздвояваше, за да се появи на екрана, докато го гледаше, заедно с мен, задавайки въпроси на младите, свързани с техните опасения, които в този момент се резюмираха с една дума : свободата. Не успявах да разбера всичко, което идваше от екрана, но виждах реакцията на родителите ми и бях щастлива, заедно с тях. Изживявах този момент по особен начин, където личното и общественото формираха едно цяло.

Освен тези филми, в рамките на програмата учениците могат да видят и филма „Хлапак“ на испанския режисьор Адриан Ор, който също ще гостува в София за срещата си с публиката. Дaвид, по прякор "Нинято" ("хлапак" на испански) е млад безработен баща, който живее с родителите си в малък апартамент на мадридско предградие, но не e изоставил своята мечта: да стане хип-хоп звезда. В странния семеен живот, който води, Давид се опитва да запази малко време за себе си и своята страст към ритъма и музиката, между ранните ставания, хранения и училищни домашни.

В интимността на ежедневието му, заснето с нежност и цялостно потапяне в атмосферата, чрез обичайните жестове и мълчание, се очертава важността на семейството. Желанието на Давид да поддържа мечтата си жива засилва упоритостта му в образованието на децата. Оро, най-малкият, който изисква най-голямо внимание, е в основата на въпросите на възрастните, които го заобикалят. Малко по-малко, виждаме как мотивацията му се разгръща в хармония със страстта на баща му.

Също така, организаторите на фестивала, съвместно със Столична община ще наградят за първи път учител за заслугите му в областта на кинообразованието. „Бихме искали тази награда да се превърне в многогодишна, за да бъдат оценени дейностите на определени учители, които развиват визуалната култура на учениците си с огромен ентусиазъм и постоянство. По този начин се надяваме да мотивираме и други техни колеги, които имат съмнения, че киното в училище е възможно.“, споделя Ралица Асенова, организатор на фестивала.

На откриването на фестивала ще бъде прожектиран и късометражния филм, заснет в рамките на програмата „Киното, сто години младост“, инициатива на Френската филмотека, която екипът на „Срещи на младото европейско кино“ координира за България. Тази година ателието се провежда с група ученици от ОУ „Неофит Рилски“ – с. Дерманция, които работиха през последните месеци над сценария, подготовката и самото заснемане на филма.

Техният учител Даниел Симеонов и ментора Василена Баджарова осигуриха професионален снимачен процес, благодарение на професионалисти, които приемат каузата и помагат с доброволен труд. На 8 юни беше показан за първи път във Френската филмотека, заедно с филмите, заснети в рамките на 40 ателиета от цял свят, всички те на тема „Места и истории.“

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт