728 x 90

"Срещи на младото европейско кино V": Официално откриване на 19 юни

"Срещи на младото европейско кино V": Официално откриване на 19 юни

Големият френски режисьор Франсоа Трюфо казваше: "Филмите се движат като влакове, разбираш ли? Като влакове в нощта.” Тези филми-влакове, според Трюфо, профучават пред нас и превозват безчет истории. С тях идват детските мечти, познанието, моделът за щастие. Те възпитават в нас идеала за красота, желанието за действие, търсят и предлагат философски решения. Ние сме щастливи,

Големият френски режисьор Франсоа Трюфо казваше: "Филмите се движат като влакове, разбираш ли? Като влакове в нощта.” Тези филми-влакове, според Трюфо, профучават пред нас и превозват безчет истории. С тях идват детските мечти, познанието, моделът за щастие.

Те възпитават в нас идеала за красота, желанието за действие, търсят и предлагат философски решения. Ние сме щастливи, че можем да видим живота в миналото, нашия собствен живот, разказан от някой друг и да надникнем с камерите в бъдещи светове. Тези мигове на откровение и мистика са реалност в необятния свят на киното.

Българският пети фестивал „Срещи на младото европейско кино” е като филмова гара, от която тръгват влакове-филми. Разписанието за тази година е завършено. Очакваме филмите на авангардната Шантал Акерман в програмата Forever Young, но и на тези на талантливи млади режисьори, които обичаме и защитаваме.

„Променете училището, за да промените света“, се казва във филма на Йоана Грудзинска „Революция в училище 1918 – 1939“. Този апел е валиден не само за епохата след войните, а и днес, в епохата на духовна регресия.

Петото издание на фестивала разширява своята програма с филми „За деца и родители” и още с мастер клас на тема „Използване на архивни кадри във филмовото творчество” и открита лекция, акцентираща върху връзката между музиката и съвременното кино.

Официалното откриване е във вторник – 19 юни, от 18:30 ч. в кино "Одеон". Началото е с документалния филм "Революция в училище 1918 – 1939" / Révolution école 1918 – 1939, създаден от уникални архивни кадри. Специални гости ще бъдат режисьорът Йоана Грудзинска и съсценаристът Леа Тодоров, които ще разкажат повече за работата си по филма.

Toва е историята на кадифената революция, тази на образованието. След края на Първата световна война педагозите в Европа посочват виновника за бедствието: училището, фабрика за подчинение. Мирът трябва да бъде изграден отново.

Как да бъде образовано новото поколение без наблюдение и наказания? Как да се проведе неговата еманципация? Само за няколко години, харизматични фигури като Мария Монтесори, Селестен Френе, Александър Нийл и други ще се опитат да създадат едно ново училище на свободата.

„Революция в училище 1918–1939“
Режисьор: Йоана Грудзинска
Сценарий: Йоана Грудзинска, Леа Тодоров, Лорен Рот, Франсоа Продромидес
Оригинална музика: Себастиан Гакси Монтаж: Рафаел Мартин-Олже, Катрин Зинс
С участието на: Аурелия Пети (дублаж, разказвач), Матю Амалрик (дублаж на Адолф Фериер), Ерик Каравака (дублаж на Селестен Френе), Гаспар Деланое (дублаж на Александър Нийл), Григори Мануков (дублаж Антон Макаренко), Стефан Бизо (глас Мария Монтесори) и др.

Селекции и награди:
Международен филмов фестивал в Ла Рошел, Франция, 2017
Международен фестивал на историческия филм, Женева, Швейцария, 2017

Прожекции в рамките на фестивала:
Филмотечно кино „Одеон“ – 19.06 (вторник), 18:30
Френски институт, зала „Славейков“ – 22.06 (петък),19:30

Филмът е на френски с български и английски субтитри.

Цени на билетите: 4 лв, 10/15 лв – за фестивален пропуск, валиден за всички филми в програмата.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт