728 x 90

Master of Art 2019: Надежда, любов и власт в кино "Люмиер Лидл"

На 4 април (четвъртък) в НДК започва единственият фестивал в Югоизточна Европа за документално кино, посветен на изкуството, Master of Art. Фестивалът обещава разнообразие от впечатляващи лични истории, силни чувства и много настроение в кино „Люмиер Лидл”. Сред богатата програма на Master of Art тази година е и номинираният за награда „Грами” „Ицхак”. Запленяващият документален

На 4 април (четвъртък) в НДК започва единственият фестивал в Югоизточна Европа за документално кино, посветен на изкуството, Master of Art. Фестивалът обещава разнообразие от впечатляващи лични истории, силни чувства и много настроение в кино „Люмиер Лидл”.

Сред богатата програма на Master of Art тази година е и номинираният за награда „Грами” „Ицхак”. Запленяващият документален филм на Алисън Черник надниква отвъд образа на превъзходния музикант Ицхак Пърлман, за да види човека, който е победил детския паралич. Човекът, който се е борил да извоюва своето място в обществото, въпреки болестта си. Запленяващият „Ицхак” може да гледате на 9 април от 18:45 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

Във фокуса на тазгодишното издание на Master of Art е новата конкурсна категория „Изкуство и власт”. В нея се обръща специално внимание на трудните взаимоотношения между артистите и тоталитарните режими по света.

Сред филмите от тази категория може да гледате „Последното приключение на кактусчето” на 6 април от 16:00 ч. в кино „Люмиер Лидл”. Документалният филм разказва за драматичната съдба на художника Велко Коцкар, който е арестуван след освобождението на Белград през 1944 г. с обвинение, че е агент на Гестапо. Филмът обаче разкрива далеч по-сложните отношения между изобразителното изкуството и властта в лицето на Сталин.

В категория „Театър и Кино” „Ашкан” ще разкрие информация, пазена в тайна до ден днешен. Филмът проследява историята на тайния затвор, където са отведени главните нацистки лидери след победата на Съюзниците през 1945 година. Повече за тайните на затворите, тежкият живот зад решетките и за тъмния период след края на войната през 1945 г. може да разберете на 25 април от 20:30 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

Въпреки че животът на артистите и писателите е бил белязан от драматичните събития на миналия век, Master of Art ще предложи на своите почитатели широка палитра от цветовете на любовта във всичките ѝ измерения. Сред филмите за литература се откроява датският „Да сънуваш Мураками”. Филмът изобразява красиво сложното и необходимо изкуство на литературния превод.

Историята проследява произведенията на Харуки Мураками през живота на Метте Холм, който превежда творбите на датски език за близо двадесет години. За живота на твореца, силата на думите и любовта към литературата, може да разберете повече на 5 април от 20:15 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

На 6 април от 14:30 ч. кино „Люмиер Лидл” ни отвежда в приказния свят на тортите и мечтите с „Фантазия от Ескриба”. Историята за живота на Кристиан Ескриба разказва за любовта към кулинарното изкуство и намирането на себе си далеч от родния дом.
 
Фестивалът Master of Art се организира от продуцентска компания „Спотлайт“ и фондация „Master of Art” в партньорство с НДК. Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2019 г. Проектът се осъществява с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт