728 x 90

В НДК – кино "Люмиер Лидл", започва фестивал на италианското кино

В НДК – кино "Люмиер Лидл", започва фестивал на италианското кино

„Не бих могъл да си представя по-добро начало на седмицата от това тя да започне с италиански филмов фестивал. Благодарни сме, че вече за трети път сме домакини на фестивала в НДК и се опитваме деликатно с нашите възможности да подпомагаме усилията на организаторите. Именно в традициите се състои успеха на фестивали като този. Не

„Не бих могъл да си представя по-добро начало на седмицата от това тя да започне с италиански филмов фестивал. Благодарни сме, че вече за трети път сме домакини на фестивала в НДК и се опитваме деликатно с нашите възможности да подпомагаме усилията на организаторите. Именно в традициите се състои успеха на фестивали като този. Не само в НДК, но и в България италианското кино има много големи традиции. Моето поколение е израснало именно с италиански и френски филми. Нашият кинофестивал Киномания, създаден през 1987 г., винаги в своята програма е имал много италианско кино. Трябва да се обърнем и да положим усилия за изгрждането на публики по отношението на европейското, на италианското кино. Национален дворец на културата, заедно с Министерство на културата и със Столична община заедно и поотделно полагаме усилия в тази посока. Убеден съм, че ни предстои едно истинско италианско преживяване в НДК!” – с тези думи председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков приветства началото на 4-тия фестивал на Италианското коно в България, който започва днес от 19:00 ч. в кино “Люмиер Лидл”.

Специални благодарности за партньорството на НДК изрази и председателят на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки. „НДК винаги са ни помагали и през предишните години. Без тях нямаше как да реализираме фестивала. Искам да ви кажа, че тази година надминаха себе си, не само с подкрепата, която имахме при организирането на фестивала, но и с невероятната структура и организация”, сподели Монтеки на официална пресконференция за началото на Фестивал на италианското кино в България. На нея присъстваха още посланикът на Италия в България – Стефано Балди, зам.-министърът на културата – Румен Димитров, председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно мнообразие в столицата – Малина Едрева, артистичният директор на фестивала – Рoко Коланджело и директорът на Български културен институт в Рим – Жана Яковлевa.

Специално за тазгодишното издание на фестивала в България ще пристигне и една от легендите на италианското кино Орнела Мути. Срещата със звездата ще се състои на 19 юни /сряда/ от 20:15 ч. в кино „Люмиер Лидл”. За да имате достъп до срещата е необходимо да закупите билет за поне една от прожекциите в сряда „Двама дребни италианци” или „Сходна съдба”.

На пресконференцията стана ясно, че поради заболяване италианският актьор Джанкарло Джанини няма да бъде част от тазгодишното издание на фестивала, както беше обявено по-рано. Срещата с него, която трябваше да се състои във вторник /18 юни/ от 20:15 ч. в кино „Люмиер Лидл”, се отменя.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт