728 x 90

$75 милиона за първия Rolls-Royce Silver Ghost!

Изглежда, че купето Ferrari 250 GTO, продадено през миналата година на търга Пебъл Бийч за $48,4 милиона, е изгубило статута си на най-скъп автомобил в света. Различни източници съобщават за нов рекорд: неизвестен американски колекционер е откупил концерна Volkswagen Group уникален екземпляр на автомобила Rolls-Royce 40/50 HP – същият този, благодарение на което моделът е

Изглежда, че купето Ferrari 250 GTO, продадено през миналата година на търга Пебъл Бийч за $48,4 милиона, е изгубило статута си на най-скъп автомобил в света. Различни източници съобщават за нов рекорд: неизвестен американски колекционер е откупил концерна Volkswagen Group уникален екземпляр на автомобила Rolls-Royce 40/50 HP – същият този, благодарение на което моделът е получил неофициалното прозвище Silver Ghost ("Сребърният призрак). Сумата по сделката се оценява примерно на $75 милиона!

Дванайсетото поред шаси (№60551) от дебютиралия през 1906 г. шестцилиндров модел Rolls-Royce 40/50 HP е построено година по-късно за управляващия директор на компанията Rolls-Royce Клод Джонсън. Именно той убеждава ръководството на фирмата да се съсредоточи въру единствен висококласен модел, който скоро си заслужава емоционалната титла "най-добър автомобил в света".

В ръцете на Джонсън колата не се задържа дълго. Скоро "Сребърният призрак", покрит със слой истинско сребро, се появява нов собственик, който я използва по време на годишната си ваканция в Италия. А през 1948 г. е откупен от компанията Rolls-Royce и пътешества по света в качеството на жива реклама.

При подялбата на автомобилното подразделение на Ролс-Ройс между BMW и Volkswagen "Сребърният призрак" се оказва собственост на Фолксваген, заедно със завода в Крю. А през 2001 г. е щателно реставриран от британското ателие P&A Wood.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт