728 x 90

Бяхте ли чували за Mercedes 500 SET – единственият S-Class комби в историята?

След като по-рано тази седмица ви запознахме с един невероятен забравен прототип на BMW, днес с ред на големия съперник на баварците да покаже един от интересните си проекти от миналото. В случая става дума за Mercedes-Benz и работата на марката по автомобил заедно с тунерите от Zender през 80-те години на миналия век. Возилото е

След като по-рано тази седмица ви запознахме с един невероятен забравен прототип на BMW, днес с ред на големия съперник на баварците да покаже един от интересните си проекти от миналото. В случая става дума за Mercedes-Benz и работата на марката по автомобил заедно с тунерите от Zender през 80-те години на миналия век.

Возилото е създадено през 1983 година и носи официалното име 500 SET. Базира се на тогавашното поколение S-Class с моделно семейство W126, което у нас е популярно с прозвището "пурата". Уникални при този проект са доста неща.

Първо, говорим за S-Class комби – може би единствената официална подобна разработка, която съществува от създаването на най-луксозната линия при немската марка. След това идва доработката на Zender – преден капак, фарове и решетка от купето C126 и заден капак от комбито W123.

Означението 500 показва, че под предния капак работи 5.0-литров V8 мотор. Той е доста широко застъпен в гамата на S-Class тогава и се предлага във версии с различна мощност за отделните пазари.

Интериорът на проекта от Zender също е впечатляващ. Основната структура на оригиналното табло е запазена, но воланът, централната конзола и част от бутоните за управление на функциите са заменени.

 


 А какво ще кажете за този смахнат прототип на BMW с 16-цилиндров мотор?


 

""

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт