728 x 90

Chevy Suburban – първият в света SUV

    В далечната 1935 година, по пътищата на Америка се появило нещо ново и невиждано до момента – голям автомобил с две врати, предназначен да превозва не само пътници, но и техните вещи. A в случаите, в които се налагало хората да преместят своята покъщнина от пренаселените градски центрове към развиващите се предградия и още по-далеч,

    В далечната 1935 година, по пътищата на Америка се появило нещо ново и невиждано до момента – голям автомобил с две врати, предназначен да превозва не само пътници, но и техните вещи. A в случаите, в които се налагало хората да преместят своята покъщнина от пренаселените градски центрове към развиващите се предградия и още по-далеч, носещият сполучливото название Chevrolet Suburban Carryall модел — известен още и като първия в света SUV (Sports Utility Vehicle) — бил в състояние да се справи и с тази задача.
    Но времената тогава били коренно различни от днешните. SUV-moделът на Chevrolet далеч не бил толкова масово средство за придвижване, а въвеждането на безопасни стъкла на прозорците, двуцифрени стойности на максималната мощност и представянето на версията с четири врати са значими събития, отбелязвани едва ли не със заглавия по вестниците. Днес добре оборудваните и предлагащи изключителни удобства SUV-модели са навсякъде, пренасяйки светкавично своите пътници от луксозните магазини в градските центрове до изпълнените с приключения маршрути сред природата и обратно. Всеки нов SUV-модел изглежда изпреварва досегашните си конкуренти, обещавайки повече – независимо дали става дума за размери, пространство или мощност.

    Chevrolet Suburban – ключови дати и разработки
    – 1935: Suburban Carryall е представен с каросерия с две врати. Моделът се предлага до 1967 година. Задвижва се от шестцилиндровия двигател на Chevrolet Stovebolt, разполагащ с мощност от 60 к.с. (45 кВт).
    – 1936: Въвеждат се хидравлични спирачки.
    – 1937: Нова екстериорна стилистика с елементи от Арт Деко; мощността на двигателя е увеличена до 79 к.с. (59 кВт). Въведени са нови закалени стъкла.
    – 1940: Въведени са нови капсуловани предни светлини, с които значително се подобрява осветяването и видимостта.
    – 1947: Първата значителна промяна в дизайна. Увеличеният въртящ момент осигурява на Suburban отлични възможности за теглене на прикачен товар. Проточната вентилационна система подобрява комфорта при пътуване.
    – 1955: Представена е втората серия на дизайна; въвеждат се двигателят small-block V-8, автоматична трансмисия Hydra-Matic, 12 волтова електрическа система, безкамерни гуми.
    – 1957: Предлага се двойно предаване от производителя.
    – 1960: Представено е независимо предно предаване с торсионни елементи.
    – 1967: Напълно новият дизайн включва уникална архитектура на вратите с една врата от страната на водача и две врати от другата. Новите средства за безопасност включват спирачна система с двоен главен спирачен цилиндър, енерго-абсорбираща кормилна колона, по-дебело ламинирано предно защитно стъкло.
    – 1971: Стандартно се предлагат предни дискови спирачки и двигатели които могат да работят с безоловен бензин.
    – 1973: Suburban за първи път се предлага с каросерия с четири врати. Повишен фокус е поставен върху върху интериорния комфорт и оборудването.
    – 1981: Променена стилистика.
    – 1987: Електронно контролирано впръскване на горивото и четиристепенна предавателна кутия с overdrive (с допълнителна понижаваща оборотите предавка).
    – 1988: За първи път се въвежда спирачки с антиблокираща система.
    – 1992: Напълно нов Suburban; промените включват антиблокираща спирачна система на четирите колела, система Insta-Trac за моделите с двойно предаване и ново независимо предно предаване.
    – 1996: Активиране на задвижването на четирите колела с бутон, дневни светлини.
    – 1998: Дебют на системата OnStar; за Австралия се предлага версия с десен волан чрез подразделението Holden.
    – 2000: Следващо поколение Suburban с нови външен и интериорен дизайн и двигатели. Дискови спирачки на четирите колела и окачване с регулиране на просвета в зависимост от товара.
    – 2007: Представяне на последното поколение.
    – 2010: 75-тата годишнина е отбелязана с лимитирана серия.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт