728 x 90

Ретро рали през уикенда в София област

Трийсетина екипажа се впускат от 9 до 11 юни в надпреварата на третото издание на Международното ретро рали. Новото тази година е, че освен стари автомобили (с над 30-годишна история), ще има и съвременни, като най-модерният е от 2014 г. /Infiniti Q50 Hibrid/. Това съобщи в Пресклуб «България» основателят на ралито и председател на автоклуб

Трийсетина екипажа се впускат от 9 до 11 юни в надпреварата на третото издание на Международното ретро рали. Новото тази година е, че освен стари автомобили (с над 30-годишна история), ще има и съвременни, като най-модерният е от 2014 г. /Infiniti Q50 Hibrid/. Това съобщи в Пресклуб «България» основателят на ралито и председател на автоклуб «Автотранс Рейсинг Тийм» Камен Михайлов.

С най-голяма възраст са две коли от 1959 г. – MG A 1600 Mark I с пилот Васил Георгиев и навигатор Снежина Георгиева и Mercedes Benz 190 D на доайените Аксел Трангбаек от Дания и Шинка Маринова. Друга двойка с чуждестранно участие са Масимо Фриго от Италия с навигатор Евгени Мирчев, които управляват Opel Kadet 1979 г., а също и Благоя Петровски и Игор Стефановски от Македония с Fiat 128 Rally от 1973 г. В стартовия списък правят впечатление и два дамски екипажа – пилот Олга Амбарева и навигатор Красимира Стоянова с Fiat 500 от 2008 г. и Петя Войнишка и Емилия Войнишка с Mercedes.

Ралито ще се проведе в три етапа с обща дължина 438,52 км. Церемониалният старт ще е в петък от 17:00 ч. на площад “Княз Александър І” – в София в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова, която е патрон на събитието. Колите ще потеглят в 18:00 ч. и за час и половина ще направят голяма обиколка из центъра на града от 11,78 км с преход от 2,45 км. Финалът е до “Автотранс сервиз”.

Вторият етап ще е в събота от 8:00 ч. пред Националния исторически музей в столичния квартал “Бояна”. Маршрутът е Лозен – Нови хан- Вакарел – Белица – Оборище – Мухово – Ихтиман – Самоков – Боровец – Бели искър – летище Сапарева баня – Белчински бани – Ковачевци – Бистрица – Национален исторически музей. Общата дължина е 298,72 км. В последния ден – неделя, надпреварата ще започне в 10:00 ч от центъра на Банкя. След 125,74 км участниците ще финишират на площада в Костинброд в 15:30 ч., когато ще започне и церемонията по награждаването. Голямо шоу с концерт на Тони Димитрова ще забавлява публиката, похвали се заместник-кметът на общината Любен Кънчев.

Най-голямото предизвикателство в Международното ретро рали е търпението и волята да караш бавно, заяви на пресконференцията заместник-директорът на състезанието Васил Кубадинов. Средната скорост е 50 км/ч, като в някои участъци като Лозен тя е 37,7 км/ч, добави той. Ретроавтомобилът е историческо превозно средство, което не е постоянно в движение, то има културна стойност, подчерта Ваня Гюдерова – съорганизатор, председател на автоклуб “Ретро”. Въпреки това обаче притежателите на ценните возила са третирани от законодателството на общо основание, както собствениците на другите автомобили – плащат същите винетки и застраховки.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт