728 x 90

Фотоизложба "Дакар – сбъдната мечта" в Експо Баня София

    Наскоро завърналите се с победа от рали «Тунис 2011» в клас АТВ Зорница Тодорова и Тодор Христов (заели съответно първо и второ място) представят в Експо Баня София уникални фотографии от Южна Америка. «Дакар-сбъдната мечта» нарича изложбата Стоян Драев, един от авторите в нея. Той е сред неколцината български фотографи и репортери, отразили първото българско

    Наскоро завърналите се с победа от рали «Тунис 2011» в клас АТВ Зорница Тодорова и Тодор Христов (заели съответно първо и второ място) представят в Експо Баня София уникални фотографии от Южна Америка. «Дакар-сбъдната мечта» нарича изложбата Стоян Драев, един от авторите в нея. Той е сред неколцината български фотографи и репортери, отразили първото българско участие на пилотите Тодор Христов и Петър Ценков в най-известната световна надпревара. За Зорница Тодорова също е сбъдната мечта, защото следващата година тя ще бъде първата българка, която ще се състезава в най-трудното на планетата рали, в един отбор с Тодор Христов.
    Преди няколко месеца, по време на гостуването на Тодор Христов в предаването «Roca Радио» по «Дарик», в разговор с водещия Ники Кънчев по повод първото българско участие в рали «Дакар», спонтанно се ражда идеята за изложба, която в снимки да допълни разказа за преживяното. За първата си среща с пустинята, пилотът споделя: «Вечерта, преди да влезем в пустинята, ни дадоха пътните книги, разглеждахме ги, рисувахме ги и там пишеше на определени километри „Влез в реката". Зачудих къде е тази река в пустинята. После видяхме, че това наистина е било река преди няколко милиона години най-вероятно. Страшна картина е, защото има много разломи, следи от земетресения. Вода не е имало много отдавна. Състезанието ме накара да осъзная колко ценна е водата за човека.»
    Три месеца по-късно, със съдействието на международната фондация We Are Water, столичани и гости на София могат да погледнат през обективите на фотографите Стоян Драев, Катерина Божинова и телевизионния оператор Румен Петков. В началото на годината, в продължение на 15 дни и над 10 000 киломентра, в приключението „Дакар”, те следват надпреварата в пампасите на Аржентина, пресичат Андите на 4 863 м. надморска височина, прекосяват най-сухата пустиня Атакама и успяват да уловят невероятни и уникални кадри. Част от тях са представени на 35 табла и в богата мултимедийна презентация, от 31 май до 22 юни, в изложбената зала Експо Баня София, на бул. "Мария Луиза" 16.
    Това е четвъртата поред изложба, реализирана в нетрадиционното културно пространство, със съдействието на фондация We Are Water, след две фотоизложби от конкурса  „София – с обич за водата” на сдружение „Аз обичам водата” през 2009 г. и 2010 г., и изложбата „Вода тяло дух” на художниците Емил Янакиев – живопис и Минко Попдимитров – керамика в края на 2010 г.
    С подкрепата на настоящата изложба, международната фондация We Are Water отново извежда на преден план темата за водата, с акцент върху отрицателното въздействие на недостига на чисти водни ресурси в света, за необходимостта от тяхното съхраняване, и за повишаване на културата на потребление на водата.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт