728 x 90

Деца от Кубрат в глобална еко битка във Volvo Adventure

    За втора поредна година училище “Христо Ботев” от гр. Кубрат ще представя България на финалите на международния детски турнир Volvo Adventure. Учениците заминават за Гьотеборг в средата на месец юни. Там те ще представят пред жури своята разработка на тема „Компостирането – от боклука до градината“. Volvo Adventure е глобален проект за опазване на околната

    За втора поредна година училище “Христо Ботев” от гр. Кубрат ще представя България на финалите на международния детски турнир Volvo Adventure. Учениците заминават за Гьотеборг в средата на месец юни. Там те ще представят пред жури своята разработка на тема „Компостирането – от боклука до градината“. Volvo Adventure е глобален проект за опазване на околната среда. В него могат да вземат участие младежи на възраст между 13 и 16 години, владеещи английски език. В продължение на една седмица те представят свои идеи на теми, свързани с опазването на околната среда. Представители на водещи екологични организации като UNESCO, UNEP (United nations environment programme) и WOSM (World organization of the scouting movement) в сътрудничество с Volvo Car Corporation оценяват най-доброто предложение, което да бъде стимулирано със сума от $10 000. Парите трябва да послужат за цялостна реализация на представения еко план. Вторият и третият в крайното класиране също получават парични награди на стойност съответно $6 000 и $4 000. Съперници на България във финалната фаза са ученици от САЩ, Англия, Турция, Индия, Перу, Индонезия и Фиджи. Самото участие в крайната фаза на Volvo Adventure също се смята за огромен успех, предвид над 120-те кандидата, участвали в надпреварата тази година.
    Проектът на СОУ „Христо Ботев“ от гр. Кубрат „Компостирането – от боклука до градината“ е повече от интересен. Той е вдъхновен от нашумелите напоследък призиви за ежегодно почистване на България. Ръководството на училището подкрепя безусловно това начинание, но опитът му показва, че денят за почистване на страната е недостатъчен и има само временен ефект. Справка показва, че всяка година на територията на СОУ Христо Ботев се изхвърлят около 10 000 тона отпадъци, като 70% от тях са разградими в околната среда. Затова директорът и всички учители насърчават децата да събират боклуците в двора на училището разделно, като същевременно компостират биоразградимите отпадъци.
    По този начин възпитателите учат децата колко е важно разделното събиране на отпадъците. Важно е не само за опазване на околната среда, но и за самото човешко здраве. Като пример педагозите посочват дръвчетата в училището, които дават плодове. Ако навсякъде около тях има опасни битови отпадъци, техните плодове могат сериозно да увредят организмите на всички, дръзнали да ги опитат. Друг актуален пример е с хартията. Всяка година в СОУ „Христо Ботев“ изхвърлят около 60 тона от нея. Затова решават да я събират разделно, за да могат после да я рециклират. Това не само ще спаси редица дървета от изсичане, но и ще спомогне за редуциране на въглеродните емисии, отделящи се в атмосферата. За щастие на учителите в Кубрат децата приемат присърце идеята и набелязаните мерки за опазване на природата. Те успяват да „запалят“ и своите родители. Получават подкрепа и от отдел „Екология“ в общината, която им помага да разпространят флаери и да заснемат видео материал, за да съберат още подръжници в каузата за по-чист град и по-добро място за живеене.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт