728 x 90

София Филм Фест 2018: Вим Вендерс като "нощна птица" при Искра Ангелова

На 18 и 19 март БНТ излъчи предаването "Нощни птици", в което гост на Искра Ангелова беше кинолегендата Вим Вендерс. Това беше единственото голямо интервю, който един от последните живи режисьори титани на нашето време даде в България. Едно от най-големите имена на световното кино Вим Вендерс беше у нас по покана на София Филм

На 18 и 19 март БНТ излъчи предаването "Нощни птици", в което гост на Искра Ангелова беше кинолегендата Вим Вендерс. Това беше единственото голямо интервю, който един от последните живи режисьори титани на нашето време даде в България.

Едно от най-големите имена на световното кино Вим Вендерс беше у нас по покана на София Филм Фест 2018. Какво е истинското лице на един от най-изтъкнатите професори на Берлинската академия за кино и телевизия?

В клубната атмосфера на вечерното изискано токшоу „Нощни птици“ Вим Вендерс каза: „Ако не беше рокендролът, сега щях да съм свещеник“! В задушевен разговор с Искра Ангелова Вендерс постепенно свали преградите и разказа за любимите си комикси, колко тежи Златната палма и какво е усещането да си винаги на път, за младите Сам Шепард и Джесика Ланг и тяхната любов…

Едно от най-респектиращите имена в съвременното кино по ирония на съдбата не успява да постъпи в Парижката киношкола ИДЕК (IDHEC). Учи медицина, психология, философия и социология, но не престава да се вълнува от киното. През 1967 г. постъпва в току що основаното Висше училище по кино и телевизия в Мюнхен.

През 1987 г. публикува първата си книга с фотографии, а днес музеи и галерии по цял свят откриват изложби с негови творби. Носител е на всички престижни награди в европейското кино, почетен доктор на Сорбоната, Фрайбургския университет в Швейцария, на Университета в Луван (Франция) и на факултета по архитектура в Катания. През 2006 г. Вим Вендерс става първият режисьор – кавалер на френския орден „За заслуги“.

Вим Вендерс беше в София за да представи новия си филм "Потапяне"… Искра пък, която цял живот се готви за това интервю, се вълнува на снимките като ученичка, защото неговите "Париж, Тексас" и "Криле на желанието", "Снимки в Палермо" и "Хотел за милион долара" са сред най най най любимите й филми.

В "Нощни птици" Вендерс направи редица необичайни неща – той рисува с водни бои, разказва историята на мартеницата, снима със стари фотоапарати, пее заедно с Владо Михайлов песен на U2… На музиката на Буена виста сошъл клъб, изпълнена от вдъхновената група Дел Падре, Вендрес разказва за своя жестока травма от детството, за откритието на приказната 14 годишна Настася Кински; за отношенията си с баща си; за любовта си към Америка и за лошото си мнение за нейния 45-и президент Доналд Тръмп, за срещите си ангелите, за пътуването по пътищата в преследване на автентичността на неговите roud movies и за преживяването си в затвора в Париж…

Снимки: Венелин Пиперов и Вим Вендерс

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт